10.000 de euro pentru crescatorii de porci ce livreaza abatoarelor minimum 600 de porci

porci.jpg

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a publicat un proiect de act normativ, aflat in dezbatere publica, care prevede acordarea unui ajutor de stat de 10.000 de euro pentru minimum 600 de porci livrati abatoarelor autorizate, cu scopul de a asigura consumul intern din productia nationala, de a impiedica migratia din mediul rural prin crearea de noi locuri de munca si pentru a valorifica superior porumbul, sursa principala de hrana a porcului.

Crescatorii de porci din Romania au mai primit anul trecut 11 milioane euro sub forma de despagubiri, plati menite sa reduca pierderile suferite de fermieri in perioada septembrie 2015 – mai 2016, cand au vandut carnea de porc catre abatoare sub costul de productie. Volatilitatea preturilor este una dintre marile provocari din acest sector in conditiile in care in UE exista o supraproductie de carne de porc, iar Federatia Rusa nu mai este tara de destinatie pentru carnea din Uniune, in urma embargoului impus de autoritatile ruse acum doi ani.

„Producatorii de carne de porc din Romania se confrunta cu presiuni deosebite in valorificarea productiei, care afecteaza grav competitivitatea, fapt ce poate avea consecinte importante asupra PIB-ului, asupra mentinerii activitatii de crestere a porcinelor“, se arata in argumentul proiectului de act normativ elaborat de reprezentantii  MADR.

Ajutorul de stat pe care MADR vrea sa-l acorde crescatorilor de porci variaza in functie de numarul de porci livrati, conform unei scheme de plati stabilite de institutie, insa suma maxima pe care o poate incasa un fermier este 2,5 mil. euro pentru 100.000 de porci livrati abatoarelor.

„Aceasta masura se doreste a fi un sprijin real intr-o perioada caracterizata de o volatilitate a preturilor. Programul este destinat fermierilor care cresc porci si a caror parte de castig este intre 5-10% din pretul carnii din galantare. Suntem veriga primara care nu poate spune ca de maine mareste pretul cu 10%“, a declarat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, care a contibuit cu sugestii la redactarea proiectului de act normativ si care spune ca fermierii isi vor primi banii dupa ce fac dovada ca au trimis porcii catre abatoare.

Specialistii din agrobusiness estimeaza ca acest ajutor de stat va avea avea un impact pozitiv si asupra sectorului vegetal, cultivatorii de cereale putand sa isi valorifice superior productiile pe plan national, si nu la export in tari din orientul Mijlociu sau din vestul Europei. Potrivit acestora, furajul reprezinta cel putin 50% din costul de productie al carnii de porc, iar suinele consuma preponderent porumb.

Este un lucru extraordinar, o mana cereasca. Aceasta masura o sa sprijine si cultura mare pentru ca noi exportam porumb la pret mic. Cei care produc cereale vor avea desfacere constanta pe tot parcursul anului. Este o masura binevenita pentru ca dam viata fermelor din Romania. Noi trebuie sa producem carne de porc aici. Nu putem sa exportam cereale si sa importam carne de porc. Acesta masura va prinde bine in special in zonele mai sarace, in Galati, Vrancea, unde se vor inmultii locurile de munca“, a declarat Florin Lazar, proprietarul Fermei Zootehnice, care pentru cei 7.000 de porci pe care ii detine ar trebui sa primeasca 170.000 de euro conform schemei de plati elaborate de MADR.

In 2015 Romania a importat carne de porc proaspata congelata sau refrigerata in valoare de peste  309 mil. euro si a exportat de doar 3,6 mil. euro, valoare importurilor fiind de 86 de ori mai mare decat valoarea exporturilor, potrivit datelor Institutului National de Statitstica (INS).

Reprezentantii din acest sector spera ca acest proiect de act normativ va trece de Guvern in conditiile in care face parte din programul de guvernare al PSD, partidul care are majoritatea in Parlament. Guvernul a mai avizat luna trecuta un ajutor de minimis de 3.000 de euro per beneficiar pentru cultivatorii de rosii in sere sau solarii, cu conditia ca acestia sa isi valorifice productiile in extrasezon.
 
Ajutorul de stat intitulat „Programul de carne de porc in fermele romanesti- 200 capete a10.000 euro“ se desfasoara pe perioada 2017-2020, iar pentru anul in curs suma aloca pentru plata ajutoarelor de stat este de 86 mil. euro din bugetul statului. Efectivul de porcine al Romaniei era 4,9 mil. de capete la sfarsitul anului 2015, portivit datelor INS.

carne-porc

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top