200 de milioane de euro au fost autorizate de APIA la plata pentru 613.692 fermieri

bani_numarat.jpg

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat la plata pana in acest moment suma de 200 de milioane de euro pentru un numar 613.692 de fermieri, a declarat directorul general al APIA, Ioan Merca, intr-o conferinta de presa.

„APIA a autorizat la plata pana in acest moment suma de 200 de milioane de euro pentru un numar 613.692 de fermieri. In continuare pentru noi ramane o prioritate sa facem platile pentru toate schemele si pentru toate masurile de sprijin. In ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), APIA gestioneaza trei masuri delegate de la AFIR, respectiv masurile pentru agromediu si clima, pentru agricultura ecologica si platile compensatorii pentru zonele care se confrunta cu constrangeri naturale. Intentionam in cursul acestei luni sa facem plati si aici pe masura privind platile compensatorii”, a spus Merca.

Acesta a precizat ca, in decursul lunii mai, APIA va demara si platile pentru sprijinul cuplat pe zootehnie, astfel incat la 30 iunie sa se finalizeze integral toate platile pentru campania 2015.

Potrivit sefului APIA, aceste prime plati sunt efectuate catre fermierii care au solicitat plata pentru schemele din sectorul vegetal. Astfel, au fost autorizate la plata: schema de plata unica pe suprafata in cuantum de 79,73 euro/ha, plata redistributiva — primul interval: 1 — 5 hectare inclusiv, in cuantum de 5,00 euro/hectar, iar al doilea interval peste 5 hectare si pana la 30 hectare inclusiv, in cuantum de 51,07 euro/hectar, plata pentru tinerii fermieri in cuantum de 19,93 euro/hectar; plata pentru micii fermieri care au pana la 7 hectare, in cuantum de maximum 1.250 euro si ANT 1 (Schema de ajutoare nationale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplata de productie) in cuantum de 19,19 euro/hectar.

Platile se fac in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana (BCE) in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 1 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.

In campania 2015, APIA a efectuat platile in avans pe suprafata autorizand la plata suma de 255,4 milioane euro dintr-un total de 1,59 miliarde de euro pentru un numar de 602.159 fermieri. Diferenta de plata de 1,34 miliarde de euro aferenta platilor directe pe suprafata se va efectua in conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, pana la data de 30 iunie 2016.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.