Meteorit killer sau mana cereasca de pe urma: ce alegem maine?

Meteorit killer sau mana cereasca de pe urma: ce alegem maine?


Nu mai e loc si nu mai e timp de metafizica in Romania, de prea multa metafizica sterila.

Afirmatia are si parti bune si parti rele si chiar ar putea fi crezuta pe cuvant, cum se spune. Dar dilema in care inca destui romani cu creierele inca nesterse se zbat este: daca vine sfarsitul Lumii in 2012, nimic nu prea mai are rost. Daca nu vine, ne vom incorda egoismele viscerale si vom supravietui inca o data si inca si inca o data.

Pana atunci, ne supunem bramburiti vechilor cutume: ne retragem in apostazie, in ataraxie cosmica, in semi-hibernare de apartament. Parjolim casele, otravim fantanile, ne bajenim vremelnic in niscaiva paduri sau puburi, dupa buget, si asteptam verdictul Inaltei Porti. Se poate realist continua sa traim astfel? Orice acalmie aparenta anunta, din start, furtuna care va veni. Pana acum, romanii au avut la indemana doza de imunitate care i-a mentinut – cu sporul de toxicitate tacit asumat – in acea resemnare gafaitoare, dar permeabila inca la rauri si mai mari, la compromisuri si mai maladive, la inginerii si mai scabroase. Daca ar mai fi trait, nu Caragiale ar mai fi putut face averi din disectii sociale pe mioriticii aborigeni, ci unul ca Zola lua potul cel mare, cu peisaje dintr- una dintre cele doua gubernii ale abjectiei si uitarii post-moderne: Valea Jiului sau Delta Dunarii.

Izolarea elitelor de restul traitorilor din Romania a fost o politica de stat in ultimele trei decenii, inca de cand Romania era binecuvantata de tristele figuri ale Suzanei Gadea, Mihai Dulea sau Aneta Spornic. Lumi paralele asudate spasmodic intre etaje de pasla si smoala. Acesta este un peisaj demn de hiper-realismul delirant al lui Salvador Dali. Este o limita de la care nu mai putem intelege nu motivele ultimei devalizari in curs a Romaniei ca stat, ci sensul de a mai opune vreo rezistenta rationala la tacerea criminala din jur. Responsabilitatea porneste intr-adevar nu neaparat de la un stil de leadership patologizat, in mod clar, ci de la o contagiune de care sunt raspunzatori, in primul rand, euro-parlamentarii romani, inclusiv vajnicul ungarofil Tokes ( totusi, un performer de cursa lunga).  Altfel spus, dementa timpurie sau senila la varf, de acord, dar sa stim macar daca a mai ramas vreo cale de normalizareamdata, mari praduiri continua sa se petreaca sub privirea noastra mai mult decat ingaduitoare. O categorie de jurnalisti gagauta supravietuiesc in topul marilor publicatii de influenta. Nici macar, de pilda, n-au inteles ca in Romania sunt, de fapt, sute de persoane cu rang de ministru sau de secretar de stat, care nu au nevoie sa apara ca atare in organigramele oficiale, dar isi amprenteaza mai departe, glorios, pe cartile de vizita aceste functii, aidoma nobilimii decazute din vremea Restauratiei franceze. Toate formele de delir si de aroganta au devenit posibile, ca si in timpul legionarilor sau al valurilor de epurari staliniste. Pentru a nu stiu cata oara, Istoria se repeta mecanic, fara nicio noima.

Sunt convins ca de aici nu va putea veni vreo salvare. Trebuie neaparat sa acceptam ca numai un consiliu financiar – monetar impus de UE ar mai putea asana macar superficial lucrurile. Chiar daca ar fi impus pe linie francmasonica, n-ar trebui sa ne temem pentru ca tot ar fi mai rezonabil decat aberatiile de libertate de pe malul Dambovitei sau Snagovului … Toate revolutiile n-au fost infaptuite aici decat in urma unor comploturi europene/mondiale concertate (1821, 1840, 1848, abdicarea lui Cuza si venirea familiei prusace si evident antanta Gorbaciov-Bush din 1989). Ce rost ar mai avea inca o data provocarea mamaligii sa explodeze?!? Sa vedem cand si cum rabdarea Bruxelles-ului co-partas la aderarea cu asterisc a Romaniei se va epuiza. Este singura speranta minimalista de care ne mai putem agata in acest balans crepuscular: varianta „barca pe valuri se legana”, dar cine oare o mai ancora si la ce bun ?

Daca putinii romani responsabili nu se vor intoarce de la lamentatie la afaceri, fapte, pietze internationale, eforturi credibile si investitii solide, chiar vom muri pre limba noastra.

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

0 Replies to “Meteorit killer sau mana cereasca de pe urma: ce alegem maine?”

  1. Am incercat in ultimele saptamani sa propun/prezint unele solutii anti criza unor „factori de decizie” din diverse partide, grupuri etc. Nici un partid nu e interesat de o alternativa, toti vor acelasi lucru.
    Pentru a se face ceva concret, societatea civila e cea care trebuie sa faca pasul in fata.

    Cu totii stim ca, in acest moment, Guvernul nu are solutii, iar daca va gasi capacitatea de implementare a acestora este redusa. Celelalte partide,se observa, intai sunt interesate de planul politic, apoi de cel socio-economic.

    Ce parere ati avea de crearea unei punti de legatura, unui think tank care sa ajute la dezvoltarea societatii? Un lobby si advocacy la nivel national si international pe langa gasirea solutiilor necesare ar fi un bun inceput.

    1. severavram spune:

      Multumiri pt nemeritata incredere acordata. Fie in bine, fie in rau, think- tank-ul cu pricina exista din martie 1997, a fost integrat in Federatia Internationala Caselor Europei din 1999 la Saarbrucken, iar apoi , cu anii a dobandit cele mai respectabile acreditari in Europa si pe plan international.

      Din fericire sau nefericire, nu etichetele sau patronajele au importantza in viata, ci capacitatea noastra de a face cu adevarat ceva consistent si provocativ. Am inteles dureros treptat cu totii ca Romania este din pdv administrativ oropsita exceptie, stanctuza beteaga a unei lumi concentrate prea mult pe propriile mercantile obsesii ! Adminsitrarea aceasta bolanda dateaza constant de la Mavorcodatzi incoace. Si acum dragalasim hilar pe urmasii odraselelor bastarde ale lui Carol II in loc sa respectam heraldica autentica a vechiului Regat. Avem si cultul arsenicului pt ca ne-am ucis aproape toti prim ministrii si sefii de stat si al dantelei vechi – traim senil din amintiri sfartecate. De acord cu noua platforma de salvare a Romaniei care sa se implice rapid in sprijinirea unor actiuni precum:

      – reinceperea urgenta a transmisiei postului Radio Europa Libera in limba romana sau transformarea sa intr-un post TV;
      – convocarea unei reuniuni informale de urgenta a Consiliului European care sa discute cazul dramatic al unui stat membru ramas fara leadership si fara adminsitrare reala, care sa conduca la sanctiuni cat mai pragmatice si eficace ;
      – activarea de penalizari materiale apte sa modifice radical atitudinea de dispret sistematic privitor la aplicarea legislatiei armonizate UE de catre Romania ( vezi impresionantul sir de infrigements), prin aplicarea efectiva a legii responsabilitatii ministeriale ;
      – impunerea unei tutele UE financiar -monetare care sa monitorize indeaproape acitvitatea Ministerului Finantelor Publice in parteneriat cu BNR etc.

      Cred ca oricum tulburarilor anarhice ce in mod logic ar fi sa urmeze le-ar fi preferabila rational o solutie de conciliere la nivel european, un orizont de asteptare cat de cat rational fata de animalizarea cinica in care ne-am scufundat mai ceva decat Republica Dominicana in anii ’70 – nu mai acolo mai poti gasi precedente la ceea ce se intampla in calcinata clasa politica de aici, in tot ansamblul sau aproape. In rest, despre morti numai de bine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top