POR: Ghidul solicitantului pentru Axa prioritara 3, Prioritatea de investitii 3.1, Operatiunea A – Cladiri rezidentiale, apel dedicat sprijinirii obiectivelor SUERD

energie.png

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (POR) a publicat pe 10.08.2017, spre consultare publica, Ghidul Solicitantului – Conditii specifice de accesare a fondurilor in cadrul Axei prioritare 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, Prioritatea de investitii 3.1 – Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei și a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, și in sectorul locuintelor, Operatiunea A – Cladiri rezidentiale, Apel de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), prevazute de Aria prioritara 2 – incurajarea energiilor durabile.

Aceasta prioritate de investitie are ca obiectiv cresterea eficientei energetice in cladirile rezidentiale, cladirile publice si sistemele de iluminat public, indeosebi a celor care inregistreaza consumuri energetice mari.

Din totalul cladirilor la nivel national, cladirile rezidentiale reprezinta o majoritate semnificativa. Totodata, Romania detine cel mai mare numar de locuinte in blocuri de prefabricate dintre toate tarile Europei Centrale. Ultimele date statistice puse la dispozitie de Institutul National de Statistica indica un total de 4,6 mil. locuinte localizate in mediul urban, din care 1,4 milioane de apartamente sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. In ciuda unor investitii in ultimii ani in masuri de eficienta energetica la nivelul blocurilor de locuinte, efortul de investitii in reabilitarea termica a locuintelor ramane ridicat.

In cadrul operatiunii A, principalul rezultat preconizat ca urmare a promovarii investitiilor cu scopul de a imbunatati eficienta energetica in cladirile rezidentiale il constituie reducerea consumului de energie in sectorul locuintelor. POR are ca principal obiectiv imbunatatirea clasificarii energetice pentru un numar de 128.758 gospodarii.

Totodata, avand in vedere necesitatea corelarii investitiilor cu PDR, precum si cu strategiile nationale sectoriale si documentele europene relevante, se incurajeaza sprijinirea elaborarii si finantarii unor proiecte prin acordarea unui punctaj suplimentar proiectelor implementate in complementaritate cu alte investitii realizate din alte axe prioritare ale POR, precum si alte surse de finantare.

Pentru stabilirea criteriilor de eligibilitate si a celor de evaluare tehnica si financiara, au fost avute diverse studii de fundamentare (ex Studiul BERD privind eficienta energetica din sectorul rezidential), precum si prevederile legislatiei nationale in domeniu (ex prevederile OUG 18/2009).

Alocare apel de proiecte:  

Beneficiarii proiectelor depuse in cadrul apelului de proiecte sunt unitatile administrativ-teritoriale din mediul urban.

Valoarea totala eligibila a cererii de finantare se incadreaza in urmatoarele limite minime si maxime:
•    Valoare minima eligibila: 100 000 euro
•    Valoare maxima eligibila: 5 mil euro
Valorile minime/ maxime ale proiectelor sunt corelate cu alocarile financiare si cadrul de performanta stabilit pentru POR, cu indicatorii propusi, in conformitate cu prevederile si restrictiile impuse prin regulamentele comunitare aferente politicii de coeziune.

Ratele de co-finantare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt:
•    60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor – Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat;
•    40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor – Unitatea Administrativ Teritoriala si Asociatia de proprietari.

Asociatia de Proprietari va contribui cu 25% din valoarea cheltuielilor aferente lucrarilor de constructii-montaj  si echipamente si cadrul devizului general.

Activitati finantabile:
•    imbunatatirea izolatiei termice si hidroizolare anvelopei cladirii (pereti exteriori, ferestre, tamplarie, planseu superior, planseu peste subsol), sarpantelor si invelitoarelor inclusiv masuri de consolidare;
•    reabilitarea si modernizarea instalatiei de distributie a agentului termic – incalzire si apa calda de consum, parte comuna a cladirii tip bloc de locuinte, inclusiv montarea de robinete cu cap termostatic, etc.
•    modernizarea sistemului de incalzire: repararea/inlocuirea centralei termice de bloc/scara; achizitionarea si instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de caldura si/sau centrale termice pe biomasa, etc.;
•    implementarea sistemelor de management al functionarii consumurilor energetice: achizitionarea si instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea si gestionarea energiei electrice;
•    orice alte activitati care conduc la indeplinirea realizarii obiectivelor proiectului (inlocuirea lifturilor si a circuitelor electrice in partile comune – scari, subsol, lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate, lucrari de reparatii la fatade etc.);
•     realizarea de strategii pentru eficienta energetica (ex. strategii de reducere a CO2) care au proiecte implementate prin POR 2014 – 2020.

Diferenta fata de POR 2007 – 2013, cand s-a permis finantarea investitiilor de eficienta energetica doar in municipiile resedinta de judet, in perioada 2014 – 2020 aceste tipuri de investitii pot fi realizate in toate orasele din Romania.

De asemenea, in limita a 15% din valoarea eligibila a cheltuielilor aferente proiectului pot fi realizate si lucrari privind:
–    masuri de reparatii/consolidare a cladirii, acolo unde este cazul;
–    inlocuirea circuitelor electrice in partile comune – scari, subsol, etc.;
–    repararea elementelor de constructie ale fatadei care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte;
–    construirea/repararea acoperisului tip terasa/sarpanta, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, respectiv a sistemului de colectare si evacuare a apelor meteorice la nivelul invelitoarei tip sarpanta;
–    procurarea si montarea lifturilor in cadrul unui bloc prevazut din proiectare cu lifturi, dar care nu are montate lifturile respective, etc.

Dosar de finantare:

In cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finantare se vor depune la sediul Agentiilor de dezvoltare regionala din regiunea in care se va implementa proiectului.

Cererea de finantare se va transmite/depune la sediul Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, intr-un singur exemplar in format tiparit, original, intr-un singur colet sigilat. De asemenea, in coletul anterior mentionat se va include si un CD cu forma scanata a cererii de finantare, inclusiv anexele acesteia, in format PDF.

Imediat ce aplicatia electronica MySMIS se va operationaliza, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va intrerupe depunerea cererilor de finantare introducand noul sistem de depunere a cererilor de finantare. Aceasta se va efectua cu publicare unui anunt pe site-ul programului www.inforegio.ro.

Data de inchidere a apelului se va prelungi cu durata necesara introducerii sistemului electronic de depunere a cererilor de finantare.

Apelul de proiecte este cu depunere continua. Contractarea proiectelor se va face in conformitate cu principiul ”primul venit, primul servit”.

Data si ora incepere depunere de proiecte: 

Data si ora inchidere depunere de proiecte: 

Apelul de proiecte este deschis pana la momentul in care valoarea solicitata a proiectelor depuse depaseste nivelul de 50% peste alocarea financiara regionala, dar nu mai tarziu de data limita de inchidere a apelului de proiecte mentionata mai sus.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului

Website-ul programului

Anexe

Sursa: MDRAP
Finantator: Fondul European de Dezvoltare Regionala si Guvernul Romaniei

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top