5.341 SRL-D-uri au fost create prin Programul destinat tinerilor intreprinzatori

tineri-antreprenori.jpg

Marti, 03 iulie 2012, a avut loc la sediul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri,  Conferinta de Presa prilejuita de lansarea Raportului de evaluare calitativa privind activitatile de constituire si functionare a microintreprinderilor SRL-D.

Acest raport, elaborat de AIPPIMM in parteneriat Patronatul Tinerilor intreprinzatori din Romania PTIR), reprezinta o analiza calitativa a rezultatelor Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri – SRL-D avute in decursul primului an de la implementare (februarie 2011 – februarie 2012), program instituit prin OUG 6/2011.

Din analiza realizata pe un esantion de 437 de SRL-D-uri de la nivelul intregii tari se desprinde profilul tanarului intreprinzator roman: barbat de 27 ani, necasatorit, cu studii superioare, cu pregatire in domeniul economic sau tehnic,  fiind motivat in demararea propriei afaceri atat de dorinta de a fi propriul sef cat si de facilitatile acordate prin program.

De asemenea, raportul ilustreaza si o serie de aspecte semnificative privind impactul programului asupra dinamizarii mediului de afaceri romanesc: Programul a reprezentat rampa de infiintare si lansare a peste 4.000 de firme in numai 1 an, cu un impact puternic asupra crearii de noi locuri de munca (media este de 3 locuri de munca/SRL-D), situatia prezenta indicand 5.341 de SRL-D-uri create.

Analiza surprinde si aspecte pozitive ale  procesului de implementare a Programului, procesul de inregistrare on line pentru obtinerea AFN este apreciat de intreprinzatorii interveviati drept unul facil si transparent, iar ghidul solicitantului de asemenea fiind catalogat drept unul explicit si util, fapt care a condus la situatia in care peste 60% dintre tinerii intreprinzatori care au accesat finantarea nerambursabila sa nu fi apelat la nici un tip de consultanta externa pentru intocmirea planului de afaceri.

Desi un numar extrem de redus de intreprinzatori (16%) intervievati au participat in ultimii doi ani la programe de formare antreprenoriala, aproape 90% dintre ei considera participarea la astfel de cursuri si training-uri utila si benefica.

De asemenea trebuie remarcata si ponderea semnificativa a tinerelor debutante in afaceri (43%) detinuta in randul celor care si-au infiintat firmele prin acest program. Majoritatea SRL-D-urile sunt create in mediul urban si sunt platitioare de TVA.

Printre recomandarile facute de respondentii implicati in studiu, menite sa duca la imbunatatirea programului se numara: intensificarea cursurilor de educatie antreprenoriala, promovarea unor exemple de bune practici, instituirea unui program de mentoring, crearea unei retele de incubatoare de afaceri pentru SRL-D.

In acest sens, presedintele PTIR, Florin Jianu, a specificat ca, pe baza acestor recomandari, Programul s-ar putea dezvolta pe 3 componente: educatie antreprenoriala, finantare, promovarea Programului.

La eveniment a fost prezenta si Maria Eliescu, beneficiar al acestui Program, care a infiintat primul SRL-D „Ceainaria Chez Marie„, in Ramnicu-Valcea. Afacerea ei reprezinta un exemplu de succes in randul tinerilor, in primul an de la infiintare, acest SRL-D inregistrand o cifra de afaceri de 80.000 de euro si 7 angajati. Succesul este asigurat de reinvestirea intregului profit si de crearea unui concept de petrecere a timpului liber intr-un mod creativ, prin activitati socio-culturale bazate pe promovarea tinerelor talente si pe crearea unor parteneriate economico-sociale.

Sursa: AIPPIMM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top