50 de companii si ONG-uri au beneficiat de peste 26 de milioane de euro pentru eficienta “verde” prin tehnologii inovatoare si know-how norvegian

EBT_management_verde.jpg

Prin programul „Inovare verde in industria din Romania”, parte a Granturilor norvegiene 2009-2014, in perioada martie 2013 – aprilie 2016 s-au investit peste 26 de milioane de euro in proiecte menite sa reduca disparitatile sociale si economice si sa consolideze relatiile bilaterale prin intermediul inovarii si tehnologiilor verzi.

Innovation Norway, cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare si dezvoltarea intreprinderilor si a industriei norvegiene, anunta rezultatele si impactul programului „Inovare verde in industria din Romania”, concretizat in urma semnarii memorandumului bilateral 2009 – 2014 intre Norvegia si Romania. Initiativa a avut ca rezultate finantarea implementarii unor proiecte de succes de tehnologizare, inovare verde si antreprenoriat.

Dupa deschiderea a doua apeluri 50 de proiecte au fost acceptate, dintre care 60% au fost implementate cu parteneri norvegieni. In prezent, 49 dintre proiectele finantate au fost finalizate cu succes, ultimul urmand sa se finalizeze in aprilie 2017.

„Impactul Programului „Inovare verde in industria din Romania” este vizibil intr-o mare varietate de proiecte de dezvoltarea afacerii din diferite sectoare economice: de la colectarea si reciclarea deseurilor la proiectarea constructiilor si inginerie, inclusiv in servicii de amenajare a teritoriului. Programul a avut o contributie importanta in toate regiunile, cu o distributie geografica vasta a proiectelor in toata tara. In al doilea rand, la fel de important, cele mai multe proiecte au avut ecou in intreaga comunitate sau au antrenat intreaga comunitate si diferite publicuri tinta; astfel au contribuit la cresterea gradului de constientizare despre importanta responsabilitatii sociale”, declara Anne Lise Rognlidalen, Manager de program Innovation Norway.

Rezultatele
Evaluarea impactului de mediu indica faptul ca programul RO-17 „Inovare verde in industria din Romania” a contribuit la protectia mediului cu rezultate foarte bune (la nivelul anului 2015 si ianuarie – iulie 2016), analizand mai multi indicatori:
eficienta la nivelul volumului de materiale utilizate – 127.321 de tone de deseuri rezultate din procesele de productie si operationale, au fost colectate pentru reutilizare sau reciclare; deseuri prelucrate ca materii prime pentru alte procese de productie: 42.054 de tone de materiale plastice reciclate, 108.636 de tone de hartie reciclata, 1.772 de tone de sticla reciclata, 1.247 de tone de metale reciclate, 14.306 de tone de lemn reciclat;
eficienta in utilizarea resurselor naturale – 59.625 de litri de combustibil economisiti; 3.620.611 de metri cubi de gaze naturale economisiti; 15.291 de tone de biomasa produsa, partial utilizata pentru incalzire; 17.578 de metri cubi de apa economisiti
utilizarea eficienta a energiei electrice – 2.784 Mwh economisiti si producerea a 631 de Mwh de energie verde
reducerea gradului de poluare – 552 de tone de produse care sa contina substante interzise sau cu risc, generarea a 598 de metri cubi de apa mai putin poluata.

In urma implementarii  proiectelor finantate, a fost redusa emisia de gaze cu efect de sera, respectiv cu 62.587 tone de dioxid de carbon in 2015 si respectiv cu 47.533 tone pentru perioada ianuarie – iulie 2016.

Suma totala alocata intre martie 2013 – aprilie 2016 a fost de 26.235.500 de euro, facand parte din fondurile norvegiene destinate reducerii diferentelor sociale si economice si consolidarii relatiilor bilaterale. Beneficiarii proiectelor au contribuit la dezvoltarea economiei romanesti si la transformarea ei intr-una mai verde si mai competitiva. Mai mult, pe langa fondurile norvegiene, cele mai interesante proiecte au atras si capital privat in valoare de 28 de milioane de euro.

Programul a inclus 14 organizatii neguvernamentale si intreprinderi sociale implicate in dezvoltarea afacerii din perspectiva eco, plus 36 de companii active in sectorul privat. In ceea ce priveste categoriile de companii, 12 sunt companii mari, cu peste 250 angajati, 13 companii sunt medii (mai putin de 250 de angajati), 6 intreprinderi cu mai putin de 150 de angajati, in timp de numai cinci sunt microintreprinderi (cu mai putin de 10 angajati).

Din cele 50 de proiecte, 20 de proiecte reprezinta investitii in tehnologii ecologice, produse si servicii eco-inovative, 16 proiecte vizeaza reducerea sau reutilizarea deseurilor, eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile in afaceri, iar 14 proiecte, finantate in cuantum mai mic, urmaresc inovarea si dezvoltarea spiritului antreprenorial ecologic.

Colaborarea intre cele doua tari va continua sub forma unui acord de finantare pentru intervalul 2014-2021, aflat in curs de finalizare.

Mai multe informatii despre cele 50 de proiecte finantate pot fi gasite aici.

Sursa: eeagrants.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top