68 milioane lei alocate pentru sustinerea integrarii copiilor cu cerinte educationale speciale, in invatamantul de masa

educatie-1-08.jpg

Guvernul vine in sprijinul copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinte educationale speciale, in scopul sustinerii integrarii lor in invatamantul de masa, alocand, printr-o Hotarare, suma de 68 milioane de lei, pentru acest an. De asemenea, Guvernul a aprobat si metodologia de alocare a sumelor unitatilor din invatamantul de masa, pentru anul 2016.

In acest sens, se urmareste incurajarea copiilor cu cerinte educationale speciale – respectiv copii cu deficiente de invatare, cu dificultati de adaptare, cu dizabilitati – sa frecventeze invatamantul preuniversitar de masa, sporind in acest fel sansele pentru integrarea lor sociala, garantandu-le libertatea de a alege parcursul educational considerat cel mai potrivit, adaptat nevoilor fiecaruia. Masura are rolul sa asigure accesul egal la educatie al tuturor copiilor si sa sprijine copiii si tinerii cu probleme si nevoi educationale speciale sa urmeze invatamantul public de masa. Aceste drepturi ale copiilor cu cerinte educationale speciale se finanteaza pentru prima data in acest an.

Mentionam ca de aceste drepturi vor beneficia copiii cu cerinte educationale speciale integrati in invatamantul de masa si nu cei care beneficiaza de o masura de protectie speciala potrivit Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copiilor.

Sumele repartizate se aproba din bugetele judetelor/bugetul municipiului Bucuresti si vor fi folosite pentru plata drepturilor de care beneficiaza copiii cu cerinte educationale speciale, pentru toate zilele de scolarizare pe anul 2016, constand in asigurarea alocatiei zilnice de hrana, a rechizitelor scolare, a imbracamintei si a incaltamintei.

Fondurile sunt alocate pe fiecare judet, in functie de numarul de beneficiari, in temeiul prevederilor din legea educatiei nationale potrivit carora copiii si tinerii cu cerinte educationale speciale, scolarizati in unitatile de invatamant special sau de masa, beneficiaza de asistenta sociala (art.48, alin 3 din legea 1/2011).

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.