9 milioane de cetateni s-au implicat in procesul legislativ al UE

ap_angajati_mic.jpg

set of working people standing on white background. Flat design characters.

Potrivit estimarilor, 9 milioane de europeni din toate cele 28 de state membre au sprijinit, de la intrarea in vigoare a acestui instrument in 2012 si pana acum, o initiativa cetateneasca europeana (ICE). Patru dintre acestea au strans peste 1 milion de semnaturi fiecare, iar pentru trei dintre ele Comisia s-a angajat sa intreprinda actiuni subsecvente. Acestea sunt cateva din concluziile celui de-al doilea raport referitor la aplicarea Regulamentului de profil, prezentat de Comisia Europeana miercuri, 28 martie.

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: „Faptul ca 9 milioane de persoane au sprijinit o initiativa cetateneasca europeana in ultimii 6 ani arata ca acest instrument stimuleaza implicarea si dezbaterile la nivel transfrontalier, cu un impact concret asupra politicilor UE. Trebuie insa sa mergem si mai departe: propunerea noastra recenta de reforma le va facilita si mai mult cetatenilor actiunile de lansare si sprijinire de noi initiative si le va permite tinerilor ce au implinit 16 ani sa isi exprime si ei punctul de vedere.”

In ultimii 3 ani, instrumentul a facut obiectul unor imbunatatiri fara caracter legislativ. in urma acestora, s-a inregistrat o crestere importanta a numarului de initiative acceptate pentru inregistrare, respectiv aproximativ 90% din initiativele propuse incepand din aprilie 2015, comparativ cu 60% in perioada precedenta.

Un nou regulament, in curs de aprobare de catre Parlamentul European si Consiliul UE, va face ICE mai accesibila, mai putin impovaratoare si mai usor de utilizat de catre organizatori si sustinatori. Comisia sprijina adoptarea lui pana la sfarsitul anului 2018, astfel incat acesta sa poata intra in vigoare in ianuarie 2020.

Propunerile de modificare a instrumentului vor fi discutate cu partile interesate in cadrul „Zilei Initiativei Cetatenesti Europene”, organizate de catre Comitetul Economic si Social European in data de 10 aprilie.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top