A aparut Ghidul Erasmus+. Fondurile vor deveni disponibile la sfarsitul lunii ianuarie 2014

tineri_dezbatere.jpg

tineri_dezbatereComisia Europeana a facut public Ghidul noului program Erasmus+, astfel incat organizatiile care doresc sa solicite finantare pentru educatie, formare profesionala, tineret si sport, pot incepe pregatirea cererilor de grant.

Potentialii beneficiari pot solicita finantarea online, incepand cu sfarsitul lunii ianuarie. Persoanele fizice nu pot solicita direct un grant, ci trebuie sa ia legatura cu universitatea, cu colegiul sau cu organizatia de care apartin, care se vor solicita grantul.

„Incurajez organizatiile sa studieze cu atentie ghidul programului, pentru a se asigura ca vor fi pe deplin pregatite in momentul in care procesul de solicitare a finantarii va incepe online. Datorita cresterii cu 40% a bugetului Erasmus+, peste 4 milioane de persoane, inclusiv studenti, stagiari, cadre didactice si voluntari, vor beneficia de granturi in urmatorii sapte ani” a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

In 2014 vor fi disponibile, in cadrul Programului Erasmus+, fonduri in valoare de 1,8 miliarde euro pentru:

  • a promova oportunitatile de mobilitate deschise studentilor, stagiarilor, cadrelor didactice si altor categorii de personal implicat in invatamant, tinerilor care participa la schimburile destinate lor si voluntarilor. Termenul pentru depunerea cererilor vizand proiecte care implica mobilitate este 17 martie 2014;
  • a crea sau a consolida parteneriate intre institutiile si organizatiile din domeniul invatamantului, formarii profesionale si tineretului, pe de o parte, si operatorii economici, pe de alta parte. Termenul pentru depunerea cererilor este aprilie 2014;
  • a sustine dialogul si a dezvolta o baza de cunostinte necesare pentru realizarea reformei in sistemele de educatie, de formare profesionala si in cele care vizeaza tineretul.

Consortiile, organizatiile si grupurile de coordonare pot depune o singura cerere in numele mai multor organizatii.

Pe langa universitati si institutii de formare profesionala, vor beneficia de finantare, pentru prima data, noi parteneriate inovatoare: asa-numitele „Aliante ale cunoasterii” si „Aliante ale competentelor sectoriale” vor crea sinergii intre educatie si munca, permitand institutiilor de invatamant superior, furnizorilor de formare profesionala si intreprinderilor sa promoveze inovarea si spiritul antreprenorial si sa dezvolte noi programe de invatamant si noi calificari pentru a atenua problema deficitului de competente.

In domeniul sportului, accentul se pune pe proiecte transnationale care sustin sportul de masa si care abordeaza provocari transfrontaliere precum „aranjarea” meciurilor, dopajul, violenta si rasismul si care favorizeaza buna guvernanta, egalitatea de sanse intre femei si barbati, incluziunea sociala si activitatea fizica pentru toti.

Programul Erasmus+ combina toate schemele de finantare actuale ale UE pentru educatie, formare profesionala si tineret, inclusiv Programul de invatare pe tot parcursul vietii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul „Tineretul in actiune” si cinci programe de cooperare internationala (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink si programul de cooperare cu tarile industrializate). El introduce, de asemenea, pentru prima data, masuri de sprijin in favoarea sportului.

Documente anexate:

Ghidul Erasmus+ (En, PDF)

Calendarul cererilor de propuneri pentru anul 2014 (PDF, Ro)

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top