A fost adoptat un memorandum privind actiunile si documentele necesare accesarii si implementarii fondurilor europene in perioada 2014-2020

documente1.jpg

Guvernul Romaniei a adoptat la 13 iunie 2012 un memorandum elaborat de Ministerul Afacerilor Europene referitor la actiunile si documentele privind pregatirea accesarii si implementarii fondurilor europene in perioada 2014-2020.

Documentul conține orientari metodologice pentru programarea fondurilor europene destinate unei dezvoltari  inteligente, durabile si incluzive, precum si precizari pentru organizarea si functionarea cadrului partenerial de consultare in vederea elaborarii documentelor de programare nationale 2014-2020.

Orientarile metodologice descriu principalele elemente ale diverselor tipuri de documente programatice care urmeaza a fi elaborate, precum si etapele procesului de programare.

Totodata, conform memorandumului aprobat la 13 iunie 2012, organizarea si functionarea cadrului partenerial de consultare in vederea elaborarii documentelor de programare nationale 2014-2020 se va realiza cu respectarea principiului european al parteneriatului si implicand consultari cu reprezentanti ai autoritatilor competente nationale, regionale, locale, cu organizatii ale societatii civile, cu parteneri economici si sociali, inclusiv partenerii din domeniul protectiei mediului sau avand responsabilitati pentru promovarea egalitatii si nediscriminarii.

In vederea formalizarii cadrului institutional, se vor constitui structuri parteneriale cu rol consultativ la nivel national si regional: Comitetul Interinstitutional pentru elaborarea acordului de parteneriat (CIAP) si 12 comitete consultative organizate ca sectiuni ale CIAP.

Din cele 12 comitete consultative:

  • 10 sunt comitete tematice (CCT) organizate pentru urmatoarele domenii: Transporturi; Mediu si schimbari climatice; Competitivitate si eficienta energetica; Comunicatii si tehnologia informationala; Educatie; Ocupare, incluziune sociala si servicii sociale; Servicii de sanatate; Turism, cultura si patrimoniul cultural; Dezvoltare rurala, agricultura si pescuit; Administratie si buna guvernanta.
  • 2 sunt comitete reprezentative pentru dezvoltarea regionala si pentru dimensiunea teritoriala: Comitetul Consultativ privind Dezvoltarea Regionala (CCDR) și Comitetul Consultativ privind Coeziunea Teritoriala (CCCT).

Ministerul Afacerilor Europene coordoneaza procesul de elaborare a documentelor de programare pentru perioada 2014-2020, in calitatea sa de coordonator national al managementului fondurilor europene conform atributiilor conferite prin HG nr. 457/2008.

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top