A fost aprobata schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din Romania

energie2.jpg

energie-certificat verdeComisia Europeana a dat unda verde Romaniei pentru schema de reducere a certificatelor verzi, constand in diminuarea contributiilor anumitor consumatori energointensivi la finantarea energiei din surse regenerabile. Comisia a decis ca pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali va fi necesara compensarea partiala a costurilor legate de finantarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile.

Schema de reducere a certificatelor verzi va intra in vigoare la 1 decembrie 2014 si va expira la 31 decembrie 2024. Bugetul anual consacrat schemei este estimat la aproximativ 75 de milioane de euro pentru aproximativ 300 de beneficiari.

Vicepresedintele Comisiei, dl Joaquín Almunia, a declarat: „Schema Romaniei permite intreprinderilor care consuma multa energie electrica si sunt expuse in acelasi timp la comertul international sa ramana competitive fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica. Aceasta va permite Romaniei sa isi realizeze obiectivele pentru 2020 in materie de combatere a schimbarilor climatice, abordand totodata in mod corespunzator si riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon„.    

In iulie 2014, Romania a notificat planurile sale de a reduce contributia la finantarea energiei din surse regenerabile pentru anumite intreprinderi care isi desfasoara activitatea in sectoare cu un nivel foarte ridicat de electro-intensitate si de expunere comerciala. Contributia beneficiarilor la sprijinul pentru energia din surse regenerabile va fi redusa cu 85%, 60% sau 40% in cazul in care acestia demonstreaza o electro-intensitate de peste 20%, cuprinsa intre 10% si 20% si, respectiv, cuprinsa intre 5% si 10%.

De asemenea, beneficiarii vor trebui sa arate ca (1) nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat; (2) desfasoara activitati de auditare energetica si pun in aplicare masuri de imbunatatire a eficientei lor energetice; (3) nu disponibilizeaza peste 25% din numarul angajatilor si isi mentin activitatea in Spatiul Economic European si (4) incheie parteneriate cu institutii de invatamant in vederea reducerii decalajului intre teorie si practica, cresterii nivelului profesional si atragerii de personal calificat.

In ceea ce priveste compatibilitatea acestei masuri cu dispozitiile prevazute in noile Orientari privind ajutoarele destinate protectiei mediului si energiei, s-a constatat ca reducerile se limiteaza la societatile care isi desfasoara activitatea in sectoarele recunoscute in cadrul orientarilor ca fiind in acelasi timp electro-intensive si expuse la comertul international. Celelalte conditii aplicate pentru selectarea beneficiarilor eligibili sunt obiective, transparente si nu fac discriminari intre societatile care se afla intr-o situatie de fapt similara.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top