„Actiuni Urbane Inovatoare” – URBACT III/FEDR – cea de-a treia cerere de propuneri de proiecte (2018)

por-ghid.jpg

Comisia europeana a lansat cea de-a treia cerere de proiecte (2018) „Actiuni Urbane Inovatoare”, programul „URBACT III″. Municipiile, orasele si suburbiile pot cere si primi finantare din partea UE, prin FEDR, pentru proiecte urbane.

Status: Activ
Depunere:  30 martie 2018
Buget: 5.000.000 euro/proiect

Obiective si prioritati

Actiunile Urbane Inovatoare” sunt cofinantate prin FEDR, potrivit art. 8 al Regulamentului sau. Comisia Europeana a lansat Initiativa “Urban Innovative Actions”(UIA) in vederea identificarii si testarii de noi solutii care abordeaza problemele legate de dezvoltarea urbana durabila si care sunt relevante la nivelul Uniunii, pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta zonele orasenesti si de la periferie, pentru a evalua modul in care aceste solutii functioneaza in practica si raspund la complexitatea vietii reale.

Initiativa UIA este gestionata de Directia Generala pentru Politica Regionala si Urbana, prin gestiune indirecta. Pentru implementarea initiativei, Comisia a desemnat regiunea Hauts-deFrance ca entitate responsabila. Pentru gestionarea curenta, a fost constituit un Secretariat Permanent la Lille.

Proiectul general trebuie sa sustina obiectivele tematice si prioritatile de investitii ale FEDR. Proiectele UIA trebuie sa fie: inovatoare, participative, transferabile, masurabile, de calitate.

Obiective specifice:

  • sa furnizeze autoritatilor urbane capacitatea de a-si asuma riscuri si de a experima solutiile cele mai inovatoare si mai creative,
  • sa furnizeze zonelor urbane din Europa resursele necesare pentru a experimenta solutii inovatoare la provocarile lor majore urbane.

Anul acesta, cererea de propuneri de proiecte se va axa pe 4 teme care aduc provocari majore la nivel urban:

  • adaptarea la schimbarile climatice,
  • calitatea aerului,
  • locuinte,
  • locuri de munca si competente in economia locala.

Solicitanti eligibili

Administratii publice locale urbane alese democratic sau grupuri de administratii cu mai mult de 50.000 locuitori, zone metropolitane, grupari transfrontaliere ale oraselor, etc. Diferite parti interesate, fara un rol activ, pot fi implicate in proiectarea si implementarea proiectului: institutii, agentii, parteneri din sectorul privat, asociatii.

Buget

80.000.000 – 100.000.000 euro; pana la 80% din totalul costurilor eligibile; pana la 5.000.000 euro/proiect.

Durata proiectului – 30 martie 2018 (ora 14.00 la Bruxelles).

Informatii suplimentare

  • Aplicatia poate fi depusa doar online, prin utilizarea Electronic Exchange Platform (EEP) a UIA.
  • Proiectele se implementeaza pe o perioada de maximum 36 de luni.
  • Formularul aplicatiei si anexele pot fi depuse in oricare limba oficiala a UE, dar Comisia recomanda utilizarea limbii engleze.
  • In cadrul proiectelor UIA, autoritatile urbane trebuie sa stabileasca parteneriate locale puternice cu combinatia adecvata de parteneri complementari – Delivery Partners, parteneri cu rol activ, si parti interesate, parteneri fara rol activ. Toti partenerii trebuie sa faca parte din UE.
  • Partile interesate nu vor avea buget specific si nici statutul de parteneri oficiali. Autoritatile urbane trebuie sa elaboreze mecanisme pentru a asigura implicarea lor (si sa le explice in mod clar in
    aplicatie)
  • In cadrul unui proiect UIA, autoritatile urbane NU au obligatia sa stabileasca un parteneriat transnational cu parteneri din alte state membre.

Institutie responsabila:

Secretariatul Permanent al UIA
Lille, Franta
Contact pentru detalii: [email protected]

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top