ADR Centru faciliteaza transferul de cunostinte pentru valorificarea creativitatii in procesul de dezvoltare regionala

proiecte-inovare.jpg

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va gazdui, in perioada 27-28 martie 2018, in Regiunea Centru, cea de a sasea intâlnire internationala a proiectului CRE:HUB ”Policies for cultural CREative industries: the HUB for innovative regional development”, care inseamna, in traducere: ”CRE:HUB – Politici pentru Industriile Culturale si Creative: Elementul central al dezvoltarii regionale bazata pe inovare”. intâlnirile de lucru vor avea loc la Alba Iulia si Sibiu si vor reuni experti internationali din domeniul Industriilor Culturale si Creative din sapte state europene (Italia, Letonia, Spania, Portugalia, Ungaria, Slovenia si România).

Pe parcursul celor doua zile atentia expertilor internationali se va concentra asupra celor mai graitoare proiecte si initiative de sustinere a sectorului Industriilor Culturale si Creative din judetele Alba si Sibiu. Vor fi vizitate pe rând, Museikon – un proiect de transformare a unei cladiri de patrimoniu, degradata, intr-un Muzeu al Icoanei, Muzeul Principia – un obiectiv cultural-istoric si turistic deja consacrat al ”Celeilalte Capitale” si HUB 7, primul spatiu de co-working din Alba Iulia.

Vizita de studiu ce va fi efectuata in 28 martie la Sibiu are ca principale obiective Fabrica de Cultura a Teatrului National ”Radu Stanca”, o re-interpretare a definitiei industriilor creative, constând in transformarea unei hale industriale intr-un centru de cultura, educatie si cercetare, urmând apoi o intâlnire tehnica la Primaria Municipiului Sibiu, unde va fi prezentata calatoria acestui oras de la Capitala Culturala Europeana 2007 la Regiune Gastronomica Europeana in 2019, continuând cu Biblioteca ASTRA – un important actor in viata culturala a municipiului Sibiu si Complexul National Muzeal ASTRA, cea mai importanta institutie etno-muzeala din România si cea mai intinsa expozitie etnografica in aer liber din Europa.

”Industriile Culturale si Creative sunt esentiale pentru dezvoltarea Regiunii Centru, iar implicarea ADR Centru in proiectul CRE:HUB ne ofera posibilitatea sa examinam aceste sectoare din perspectiva politicilor publice. Regiunea Centru are un potential creativ semnificativ, daca este sa ne gândim la pozitionarea sa nationala, respectiv locul III ca numar de firme in acest sector – peste 3000 – si locul II ca pondere a salariatilor din industriile creative, cu 1,18% din numarul total de salariati din tara. Un alt aspect esential din perspectiva dezvoltarii regionale este dispersia regionala echilibrata a acestor industrii, fiecare judet din regiune contribuind semnificativ la dezvoltarea sectorului cultural si creativ, atât prin initiative antreprenoriale, prin politici publice locale, cât si prin obiective sau evenimente culturale de dimensiune regionala si chiar nationala.
Programul Operational Regional a sprijinit si sprijina constant dezvoltarea Industriilor Culturale si Creative, prin finantarea acordata antreprenorilor, prin sustinerea restaurarii si valorificarii obiectivelor de patrimoniu, prin imbunatatirea infrastructurii de educatie, prin dezvoltarea turismului si, nu in ultimul rând, prin consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si a inovarii. De asemenea, includerea Industriilor Creative si Culturale in Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru a conturat si mai puternic profilul acestui sector, iar initiativele locale emergente in ultima perioada, respectiv aparitia de noi hub-uri si spatii de co-working, dezvoltarea industriei de software si disponibilitatea finantarilor pentru StartUp-uri – ne face sa fim increzatori in capacitatea acestui sector economic de a actiona ca un motor de dezvoltare a Regiunii Centru” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Vizitele de studiu de la Alba Iulia si Sibiu sunt organizate in contextul celei de-a sasea a intâlniri internationale a proiectului de cooperare interregionala ”CRE:HUB” finantat de Comisia Europeana, prin programul Interreg Europe. Bugetul alocat Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in vederea implementarii proiectului, are valoarea de 149.080,00 euro, din care 85% reprezinta cofinantare FEDR, 13% reprezinta cofinantarea nationala iar 2% cofinantarea proprie ADR Centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top