ADR Centru: Gradul de absorbtie a fondurilor REGIO, o prioritate!

grafic_bani.jpg

adr_centruReprezentantii administratiei publice din Regiunea Centru, impreuna cu membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru si reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru (ADR Centru) au discutat, la Sibiu, despre stadiul implementarii proiectelor finantate in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2007-2013.

Intalnirea de lucru desfasurata in Sala de Conferinte a Centrului Cultural ASTRA a fost condusa de catre presedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, in calitate de presedinte al CDR Centru; Ion Dumitrel, vicepresedinte CDR Centru si presedinte CJ Alba; domnul Ioan Cindrea, presedintele CJ Sibiu si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Situatia implementarii Programului Operational Regional la nivelul regiunii Centru a fost dezbatuta in contextul discutiilor referitoare la Planul de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pentru anul 2013. Pe parcursul lucrarilor a fost aprobat Raportul de activitate al Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru pe anul 2012.

Tinand cont de rezultatele programului REGIO in regiune, dar si de informarea privind corelarea proiectelor finantate sau finantabile din surse publice europene in regiune, au fost dezbatute activitatile derulate in vederea pregatirii Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020.

Din acest punct de vedere, participantii au fost informati ca ADR Centru a publicat spre consultare prima versiune de lucru a Strategiei de Dezvoltare Regionala. Acest document este foarte important pentru pregatirea portofoliului regional de proiecte. In cadrul intalnirii de lucru de la Sibiu a fost dezbatuta structura si metodologia de realizare a unei analize regionale privind comunitatile defavorizate, in special cele de romi.

De asemenea, participantii au discutat si despre doua acorduri incheiate de ADR Centru. Primul dintre acestea a fost incheiat intre ADR Centru din Alba Iulia, Romania si ADR Centru din Republica Moldova si vizeaza colaborarea bilaterala intre cele doua regiuni, iar cel de-al doilea a fost incheiat direct de ADR Centru cu Comisia Europeana. Acesta se refera la functionarea Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru in perioada 2013-2017. In cadrul intalnirii de lucru a fost discutat si Bugetul multianual de venituri si cheltuieli al ADR Centru pentru anii 2013-2015.

Toti participantii au apreciat preocuparea noastra privind implementarea cu succes a proiectelor finantate de Uniunea Europeana si consumarea transparenta si eficienta a fondurilor nerambursabile. Numarul de proiecte contractate in regiunea noastra, in cadrul Programului Operational Regional, a ajuns acum la 373, prin care se solicita peste 432 milioane euro. La sfarsitul acestui an se va finaliza procesul de contractare, pentru dezvoltarea socio-economica a intregii regiuni. Concret, intalnirile noastre urmaresc realizarea proiectelor, derularea achizitiilor si a lucrarilor specificate in cererile de finantare ale beneficiarilor. Am platit deja acestora aproape 155 milioane euro, in urma procesarii cererilor de prefinantare si a celor de rambursare. Practic, gradul de absorbtie al fondurilor alocate prin acest program a trecut de 35% si, pana la sfarsitul anului, va depasi valoarea de 50%, tinand cont ca anul 2015 reprezinta termenul limita pentru absorbtia fondurilor europene alocate. Obiectivul general al acestei intalniri a fost de a asigura programarea si absorbtia eficienta a fondurilor europene destinate dezvoltarii regionale in perioada de programare post-2013.Consideram ca aceasta intalnire a fost utila pentru reprezentantii administratiei publice locale, pentru ca am identificat si analizat posibilele probleme care pot sa apara in absorbtia efectiva a fondurilor europene, in asa fel incat sa le rezolvam eficient”, a declarat, la incheierea lucrarilor, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Detalii despre toate contractelor de finantare semnate la nivelul Regiunii Centru, prin programul Regio, sunt disponibile pe pagina web Regio ADR Centru.

Elemente de context

CRESC este organismul consultativ in cadrul caruia sunt discutate si analizate prioritatile de investitii publice la nivel regional, cu finantare din fonduri comunitare sau bugete locale, in vederea atingerii obiectivelor strategiei de dezvoltare a regiunii.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top