AFIR a publicat Ghidul consultativ pentru investitii in infrastructura de irigatii

irigatii.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat versiunea consultativa a Ghidului solicitantului pentru submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice”, componenta pentru infrastructura de irigatii finantata prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020). Mentionam ca versiunea consultativa a Ghidului solicitantului se aplica pentru teritoriul national si pentru zona ITI – Delta Dunarii.

„Lansam acum in consultare publica Ghidul solicitantului pentru investitii in infrastructura de irigatii din nevoia de a primi din partea beneficiarilor un feedback real in ceea ce priveste modul de implementare a acestei submasuri. Suntem constienti de rolul principal al Agentiei, acela de a crea instrumente eficiente, din punct de vedere al celor care implementeaza proiectele de investitii si care sa raspunda in mod real nevoilor beneficiarilor” a precizat Adrian – Ionut CHESNOIU, directorul general al AFIR.

Sprijinul public pentru investitiile finantate prin aceasta submasura este 100% nerambursabil si nu va depasi 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare (SPA – Statii de pompare a apei, SRP – Statii de repompare).

„Infrastructura de irigatii reprezinta un sector vital pentru agricultura si pentru dezvoltarea mediului rural, care are nevoie de investitii durabile si de o finantare consistenta. Nu putem discuta despre o agricultura cu adevarat performanta fara a sustine cu masuri concrete dezvoltarea sistemului de irigatii. Sprijinul financiar acordat prin submasura 4.3 irigatii va avea un efect pozitiv prin promovarea tehnologiilor noi, economisirea apei in agricultura, scaderea costurilor determinate de consumul apei si cresterea suprafetelor irigate” a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionut CHESNOIU.

Ghidul solicitantului in versiune consultativa este publicat pe pagina de internet a AFIR – www.afir.info – la sectiunea Dezbatere publica. Toti cei interesati pot transmite observatii si propuneri de modificare a Ghidului solicitantului pentru sM 4.3 – componenta Infrastructura de irigatii pe adresa de e-mail [email protected] in termen de 10 zile de la data publicarii pe site-ul AFIR (respectiv 11 mai 2017).

Ca urmare a modificarii fisei submasurii (sM) 4.3 din PNDR 2014-2020, a crescut suprafata acoperita cu sisteme de irigatii viabile economic de la 823.130 hectare la 1,8 milioane hectare, conform studiului „Actualizarea strategiei investitiilor in sectorul irigatiilor”, valoare asumata la nivelul tarii noastre in cadrul Anexei nr. 2 la H.G. 793/ 2016 pentru aprobarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din România.

Precizam ca un element de noutate il reprezinta faptul ca proiectele de modernizare sunt eligibile daca instalatiile de irigat sau elemente ale infrastructurii de irigatii supuse modernizarii fac parte dintr-un sistem de irigatii care a fost activ in trecutul recent (2007 – 2016).

De asemenea, sunt eligibile investitiile in modernizarea sistemelor care au ca rezultat marirea suprafetei nete irigate.

Totodata, in sesiunea din acest an, vor putea depune proiecte pentru investiti in infrastructura secundara de irigatii, derulate prin PNDR 2014-2020 si solicitantii care au depus astfel de proiecte in sesiunile anterioare şi care nu au prezentat proiectul tehnic la data prevazuta in notificarea AFIR.
Beneficiarii eligibili care pot primi finantarea pentru a realiza investitii in infrastructura de irigatii sunt Organizatii sau Federatii ale Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI/ FOUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole conform legislatiei in vigoare.

Cheltuieli eligibile in cadrul proiectelor depuse prin sM 4.3I vizeaza investitii in modernizarea infrastructurii secundare de irigatii, cladirilor aferente statiilor de pompare/ repompare/ punere sub presiune sau pentru racordarea la utilitati, inclusiv constructia sau modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigat.

Dintre cheltuielile neeligibile, amintim: costurile cu intretinerea, reparatiile şi exploatarea investitiei realizate; costuri privind inchirierea de maşini, utilaje, instalatii şi echipamente si costuri operationale inclusiv costuri de intretinere şi chirie.

Ca urmare modificarilor din fisa sM 4.3I s-a actualizat si un criteriu de eligibilitate in sensul ca investitia vizeaza o suprafata identificata ca viabila in Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii din România.

Totodata, in urma modificarii HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investitiile care prevad constructii-montaj, proiectul tehnic de executie se avizeaza acum dupa semnarea contractului de finantare de catre AFIR.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top