AFIR demareaza actiuni de sprijin, indrumare si preventie privind evitarea neregulilor in implementarea proiectelor finantate prin PNDR 2020

pix-proiect-300x180.jpg

Directorul General al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian-Ionut CHESNOIU a aprobat demararea Planulului de prevenire a neregulilor in implementarea proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), care urmeaza a se desfasura incepand cu data de 15 mai 2017.

Echipe mixte formate din Directori si experti din aparatul central al AFIR se vor deplasa in teritoriu unde, impreuna cu personalul Agentiei de la nivel teritorial, vor derula mai multe sesiuni de indrumare si sprijin pentru beneficiarii implicati in implementarea unor proiecte finantate de AFIR.

De asemenea, vor fi organizate intalniri de lucru, iar specialistii in prevenirea neregulilor si fraudelor din cadrul Agentiei vor efectua vizite pe teren la beneficiarii PNDR, pentru a analiza si informa punctual cu privire la evitarea aparitiei unor nereguli de natura sa afecteze atingerea obiectivelor propuse, dar si pentru a prelua problemele procedurale intampinate in implementarea proiectelor. Beneficiarii care vor primi vizitele pe teren vor fi informati in cel mai scurt timp.

„Am gandit aceste actiuni in contextul in care imi doresc o abordare noua a relatiei dintre Agentie si beneficiarii PNDR, tinand cont de faptul ca rolul nostru in ceea ce priveste absorbtia eficienta a fondurilor europene este complementar cu cel al beneficiarului finantarii.

Am convingerea ca implementarea Planului de preventie va duce la o scadere semnificativa a neregulilor si va elimina pericolul constatarii pe viitor a unor situatii ce se incadreaza in sfera conditiilor artificiale prevazute in reglementarile europene, probleme care au ingreunat derularea PNDR in trecut. Aceste vizite nu au rolul de control. Dimpotriva, expertii AFIR vor explica modalitatile de evitare a aparitiei neregulilor, tipurile de verificari prin care un proiect trece in perioada de implementare si monitorizare si mai ales necesitatea de a mentine criteriile de eligibilitate si selectie in baza carora proiectul a fost selectat”, a declarat Adrian-Ionut CHESNOIU, director general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Prevenirea si diminuarea riscului de aparitie a neregulilor si fraudelor in implementarea proiectelor sunt principalele obiective ale acestor actiuni.

In acelasi timp, AFIR va asigura cresterea gradului de constientizare atat a expertilor Agentiei, cat si a beneficiarilor, cu privire la modul de verificare a proiectelor si de respectare a obligatiilor contractuale si legale pe toata perioada de executie si monitorizare a unui proiect. In prima etapa a actiunii de preventie vor fi incluse 14 Oficii Judetene si 3 Centre Regionale, urmand ca actiunile sa continue si in celelalte structuri ale AFIR.

Sursa: afir.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top