AFIR: Termenul limita pentru depunerea ultimei cereri de plata prin PNDR este 30 septembrie 2015

calendar-MADR.jpg

calendar MADRCirca 6,43 miliarde de euro (din totalul de 9,3 miliarde de euro alocati prin PNDR 2007 – 2013) au fost platiti de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) catre beneficiarii care au depus pana in prezent cereri de plata pentru decontarea cheltuielilor.

AFIR a obtinut pana acum 73% din totalul fondurilor europene alocate Romaniei de Uniunea Europeana pentru perioada de programare 2007 – 2013.

AFIR isi doreste sa realizeze o absorbtie integrala a fondurilor europene alocate prin PNDR, si de aceea roaga beneficiarii sa depuna in termen Dosarele Cererilor de Plata, astfel incat agentia sa poata realiza decontarea cheltuielilor eligibile efectuate.

Astfel, este obligatoriu ca beneficiarii sa respecte intocmai esalonarea transelor de plata asa cum au fost acestea prezentate la semnarea contractului de finantare.

Cererile de plata pot fi depuse de beneficiarii PNDR pana cel tarziu 30 septembrie 2015, acesta fiind termenul limita pentru depunerea ultimului dosar de cerere de plata, atat pentru beneficiarii privati, cat si pentru cei publici.

Termenul limita este stabilit in conformitate cu Regulamentul European 1290/2005, art. 28, alin. (1) privind finantarea Politicii Agricole Comune si cu Manualele de proceduri ale AFIR. Termenul este ferm si nu se vor accepta prorogari de la acesta.

In acest sens, este esential ca beneficiarii PNDR sa-si programeze in mod corect realizarea si finalizarea investitiilor, astfel incat pana pe 30 septembrie 2015 investitiile finantate prin PNDR 2013 sa fie finalizate cu proces verbal de punere in functiune.

Termenul final pentru depunerea ultimelor cereri de plata este ferm si nu poate fi prelungit. Daca beneficiarii nu se incadreaza in acest termen, nu vor mai putea primi fondurile solicitate. Pe cale de consecinta, proiectul nu va mai putea fi finalizat si, in conformitate cu prevederile contractului de finantare (art. 2 Durata de realizare a investitiei), se va constitui debit total pentru intreaga investitie iar sumele acordate anterior vor fi recuperate in integralitate.” a declarat David Eugen POPESCU, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

De la demararea PNDR in anul 2008, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit si verificat 148.414 cereri de finantare, in valoare de peste 18,3 miliarde de euro. Pana la aceasta data, au fost selectate, pentru a primi finantare nerambursabila, 95.992 de proiecte cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 116% a fondurilor disponibile prin PNDR pentru proiectele de investitii.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top