Agricultura a dat un impuls economiei. PIB a crescut cu 1,9% în trimestrul al treilea

Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 1,9% comparativ cu trimestrul al doilea, conform primelor estimări de tip „semnal” ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Cifrele detaliate privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea, în funcţie de resurse şi utilizări – pe sectoare, vor fi publicate de INS la 6 decembrie.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2010, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans cu 4,4%, în seria brută, şi cu 4,5% în seria ajustată sezonier. Acestea sunt cele mai mari creşteri din ultimii trei ani ale economiei româneşti.
Creşterea PIB din trimestrul al treilea a fost determinată în principal de avansul din agricultură.
Cum a fost posibilă o asemenea evoluţie îmbucurătoare a economiei României? În primul rând, datorită anului agricol foarte bun. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, anunţa o producţie record de grâu, de peste 8 milioane de tone, din care putem exporta peste 4 milioane de tone.
Recolta de grâu din acest an permite României să exporte peste 4 milioane de tone, în condiţiile în care calitatea este una „excepţională”, ceea ce îi va permite să revină la statutul de „grânar”, a declarat ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, la Bistriţa, citat de Agerpres.
Potrivit estimărilor patronatelor, producţia vegetală din acest an va avea o valoare totală de circa 10-12 miliarde de euro.
Estimările revizuite recent ale Comisiei Europene indică pentru România o creştere economică de 1,7% în acest an, urmată de un avans de 2,1% în 2012.
În viziunea FMI, economia României ar urma să înregistreze o creștere de 1,5% în acest an, susținută de exporturi și agricultură.
(Nota: datele au fost preluate din Evenimentul Zilei)
Observatii:
– nu degeaba vin strainii sa ne cumpere terenul agricol; Străinii au reuşit să cumpere până în prezent aproximativ 800.000 de hectare de teren, cele mai multe tranzacţii fiind făcute în anul 2010 şi în 2011, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. În ceea ce priveşte terenul agricol peste 5% din cele 14,7 milioane de hectare, suprafaţa agricolă a României, era în proprietatea unor firme cu acţionariat străin. Companiile FirstFarms, Ingleby, Dangro Invest sau Jantzen Development se numără printre principalii investitori danezi care deţin terenuri agricole, situate preponderent în partea de sud şi de vest a ţării.
– avem o sansa unica acum de a dezvolta agricultura romaneasca cu fonduri europene in cadrul programului National de Dezvoltare Rurala: masura 112 Instalarea tinerilor fermieri, masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole, masura 123 cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, masura 221 Ptima impadurire a terenurilor agricole.
– Nu doar terenul arabil a fost şi este în atenţia străinilor ci şi pădurile. Peste 100.000 de hectare de pădure erau anul trecut în proprietatea străinilor.
– ideea este ca, daca nu foloseste Romania banii pentru dezvoltare primiti de la UE, vor face afaceri firme straine pe pamantul romanesc, iar noi romanii vom cumpara de la straini produsele agricole, in loc sa le vindem!!!

Maria Judea

Maria Judea

Cariera mea profesionala pe scurt: am doua licente: tehnologie chimica – Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca 1995, si contabilitate – Universitatea Petru Maior Targu Mures 2005; am absolvit un master: “Banci si piete de capital” – Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca 2006; am o experienta profesionala de 9 ani in productie si managementul calitatii, respectiv de 6 ani in domeniul financiar – 3 ani creditare, 3 ani consultanta si elaborare proiecte de finantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top