Ajutoare de stat: Romania trebuie sa recupereze aproximativ 60 milioane euro de la CE Hunedoara

ce_hunedoara.jpg

Comisia Europeana a constatat ca producatorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” (CE Hunedoara) a primit din partea Romaniei un ajutor de stat incompatibil, in valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru imprumuturi finanțate din fonduri publice. In prezent, Romania trebuie sa recupereze ajutorul ilegal si dobanzile aferente.

Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Un guvern poate sprijini o societate care are dificultati din punct de vedere financiar daca societatea are un plan de restructurare solid, contribuie la costurile restructurarii sale si daca denaturarea concurentei este limitata. in cazul CE Hunedoara, aceste conditii nu au fost indeplinite – am constatat ca imprumuturile din surse publice acordate de Romania societatii CE Hunedoara au conferit acesteia un avantaj economic necuvenit. Aceasta inseamna ca ajutorul de stat a fost ilegal. Acum, Romania trebuie sa recupereze ajutorul ilegal acordat societatii.”

La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un ajutor de salvare temporar in valoare de 37,7 milioane EUR (167 de milioane RON) pentru Complexul Energetic Hunedoara, un producator de energie electrica si termica din Romania detinut de stat. Societatea se afla in dificultate din punct de vedere financiar din 2013. in contextul respectivei decizii, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in eventualitatea in care societatea nu avea sa fie in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare in termen de sase luni.

Ca urmare a nerambursarii ajutorului pentru salvare de catre societatea CE Hunedoara si in absenta unui plan de restructurare credibil sau a unor masuri efective in directia lichidarii societatii, in martie 2018, Comisia a deschis o investigatie aprofundata.

In cursul investigatiei, Comisia a examinat conformitatea cu normele UE privind ajutoarele de stat a celor cinci imprumuturi finantate sau sprijinite din fonduri publice acordate societatii CE Hunedoara. impreuna, la 30 iunie 2016, imprumuturile se ridicau la aproximativ 73 de milioane EUR (337 de milioane RON).

In conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, interventiile statului in intreprinderi sunt considerate a nu reprezenta ajutor de stat atunci cand sunt efectuate in conditii pe care le-ar fi acceptat, intr-o situatie similara, un investitor privat care opereaza in conditii de piata (principiul investitorului in economia de piata).

Comisia a constatat ca, in cazul de fata, niciun operator economic privat in economia de piata nu ar fi acordat, garantat sau prelungit vreunul dintre cele cinci imprumuturi acordate CE Hunedoara, avand in vedere deteriorarea situatiei financiare a societatii incepand din 2013. Prin urmare, masurile de sprijin din bani publici acordate de Romania au conferit CE Hunedoara un avantaj economic necuvenit fata de concurentii sai si, prin urmare, constituie ajutor de stat in sensul normelor UE.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top