AM POR: Ghidul Solicitantului pentru DMI 1.2 Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte – spre consultare

Autoritatea de Management a Programului Operational Regional a publicat spre consultare Ghidul Solicitantului pentru Domeniul Major de Interventie 1.2. – Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte.

Comentariile si observatiile pot fi transmise la adresa de email [email protected], pana la data de 9 septembrie 2012.

Ghidul si anexele

Nota: Conform Ghidului Solicitantului spre consultare, obiectivul acestui Domeniu Major de Interventie il reprezinta crearea de locuri de munca si promovarea coeziunii sociale, prin sprijinirea imbunatatirii eficientei energetice a blocurilor de locuinte din Romania, in conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020, ceea ce va conduce la rate de ocupare mai mari a fortei de munca si consum redus de energie.

Alocarea financiara (FEDR + Buget de stat, reprezentand 60% din valoarea eligibila) pentru Domeniul Major de Interventie 1.2 „Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte” pentru perioada 2007-2013 este de 182,40 milioane euro, fiind repartizata pe cele 8 regiuni de dezvoltare in mod egal. Astfel, alocarea financiara ce revine fiecarei regiuni este de 22,80 milioane euro (FEDR + Buget de stat, reprezentand 60% din valoarea eligibila).

O cerere de finantare va putea cuprinde mai multe proiecte grupate in functie de rata de cofinantare a Asociatiei de Proprietari. O astfel de cerere de finantare va trebui sa se incadreze in limitele valorii minime de 1.700.000 lei (inclusiv TVA) si limitele valorii maxime de 46.000.000 lei (inclusiv TVA).

Proiectele care vor fi finantate prin intermediul Domeniului Major de Interventie 1.2 al Axei 1 POR vor trebui sa fie depuse de unitati administrativ-teritoriale (autoritate a administratiei publice locale, APL), la nivel de municipiu resedinta de judet, potrivit legii, sau sector al municipiului Bucuresti, si sa propuna masuri de crestere a eficientei energetice din categoriile de activitati eligibile mentionate in sectiunea II.1.2 Eligibilitatea proiectului din Ghid.

Beneficiarii vor trebui sa participe financiar la aceste lucrari printr-o co-finantare de 40%. Restul fondurilor necesare (60%) pentru fiecare lucrare vor fi asigurate din bani europeni nerambursabili de la FDER si bugetul de stat. Ratele de co-finantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari vor fi modulate in functie de proportia in cladire a familiilor cu venituri reduse, dupa cum urmeaza:

  • 30% contributia autoritatii publice locale si 10% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro;
  • 20% contributia autoritatii publice locale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro;
  • 10% contributia autoritatii publice locale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro.

Avand in vedere faptul ca programul se va inchide in anul 2013, schema propusa are un caracter pilot pentru actuala perioada de programare, experienta acumulata putand fundamenta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru perioada de programare 2014-2020.

Sursa: AM POR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top