Analiza Carta Alba a IMM: din 10 firme, 9 se autofinanteaza. Cele care isi planifica activitatea sunt mai rentabile

plan-de-afacere-ghid-II.jpg

bootstrapping-finantareEditia pe 2014 a Cartei Albe a IMM-urilor, lansata joi de Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, este o radiografie completa a mediului de afaceri. O sinteza a acesteia arata ca peste 90% din firme se autofinanteaza, si doar 22% apeleaza la credite bancare, iar companiile care se ghideaza dupa strategii au cel mai inalt grad de rentabilitate.

Peste 40% din IMM-uri nu isi elaboreaza planuri de afaceri, in timp ce alte 30% se ghideaza dupa astfel de strategii. Daca ne uitam pe dinamica performantelor, observam ca firmele care au strategii au si cele mai bune rezultate„, a subliniat presedintele Consiliului National al IMM, Ovidiu Nicolescu, la conferinta de lansare a Cartei albe a IMM-urilor.

Iata principalele idei desprinse din analiza asupra sectorului de intreprinderi mici si mijlocii:

  • Cele mai mari oportunitati pentru IMM-uri sunt, in ordine, cresterea cererii interne, elaborarea de produse noi si cucerirea de piete noi;
  • Cele mai mari dificultati: fiscalitatea excesiva, inflatia, scaderea cererii interne, birocratia, controalele excesive, concurenta neloiala si coruptia;
  • Intre 2010 si 2014, o firma din cinci (20%) si-a redus activitatea, doua din trei (66%) s-au mentinut si una din 10 (12%) si-a amplificat actiunile;
  • Pentru a-si asigura banii necesari in activitate, 92% din IMM-uri se autofinanteaza, 22% apeleaza la credite bancare si 18% lucreaza in regim credit-furnizor; (n.n. – credit-furnizor este sistemul prin care cumparatorul il finanteaza pe producator)
  • Ce vor intreprinzatorii: 41% sa-si extinda afacerea, 55% sa se mentina in parametri actuali si mai putin de 5% sa inchida ori sa vanda businessul.

Premiera: strategie cu tinte pentru sectorul IMM

Astazi prezint in premiera strategia pentru IMM-uri. Potrivit acestui document, pana in anul 2020 numarul de IMM-uri din tara noastra trebuie sa creasca de la 474.000, in acest an, la 670.000. De asemenea, numarul de IMM-uri active la o mie de locuitori ar trebui sa creasca de la 23 – 24, in 2014, la 37 in 2020. Nu in ultimul rand, ne dorim ca numarul total de angajati din IMM-uri sa creasca de la 2,623 milioane, in 2014, la 3,233 milioane in 2020„, a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, prezent la lansarea Cartei Albe.

Oficialul a precizat, totodata, ca obiectivul („credo-ul”) strategiei este ca Romania sa devina „Tara cu cel mai atractiv mediu de afaceri in orizontul 2020„. „Am vrut sa fie o strategie implementabila, simplu de monitorizat„, a mai spus Florin Jianu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.