Analiza: DMI 6.1 – Dezvoltarea Economiei Sociale, Cenusareasa programului POSDRU

scara_bani.jpg

scara_baniPrin preluarea Autoritatii de Management POSDRU de catre Ministerul Fondurilor Europene, acesta din urma mosteneste un bagaj greu. O analiza publicata recent de Institutul de Economie Sociala (IES) evidentiaza cateva probleme care nu si-au gasit rezolvarea cata vreme AM POSDRU s-a aflat la Ministerul Muncii.

Desi a creat in 3 ani 4600 de locuri de munca, economia sociala a devenit victima coletarala a Autoritatii de Management din cadrul Ministerului Muncii.

POSDRU – programul european cu cea mai mica rata de absorbtie dupa POS Mediu si POAT

POSDRU  a fost  programul cu cele mai slabe rezultate la absorbtie dupa Programul Operational Sectorial de Mediu si Programul Operational Asistenta Tehnica. Astfel, conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene (Raport MFE 2013), rata de absorbtie a acestui program la 30 decembrie 2013 era de numai 28,75%, sub ratele inregistrate de programe ca cel de Dezvoltarea Capacitatii Administrative 50,6% sau cel de Dezvoltare Regionala 45%.

Date fiind problemele de ocupare si excluziune ale Romaniei, este de mirare ca Ministerul Muncii, responsabil cu supervizarea directa a acestui program, nu a gasit solutii pentru accelerarea implementarii sale.

4 luni de la punerea in dezbatere publica a Ghidurilor Specifice DMI 6.1

Cel mai afectat domeniu este cel al economiei sociale, Domeniul Major de Interventie 6.1., in care, din cele peste 400 milioane de euro alocate, nu au fost contractate decat aproximativ 150 mil. euro, singura solutie gasita de autoritati pentru acest domeniu in perioada 2011-2013 fiind realocarea unei parti a fondurilor spre alte domenii.

Mai mult, unul dintre apelurile DMI 6.1. (CPP 112), care a atras nu mai putin de 1.816 cereri de finantare in anul 2011, nu a ajuns la faza de evaluare a cererilor de finantare primite datorita contestatiilor privind procedura de achizitie publica pentru furnizarea serviciilor de evaluare. Dupa mai bine de un an si jumatate, acest CPP a fost anulat abia in august 2013.

Tot in august 2013, in cadrul Conferintei Nationale a Economiei Sociale: „Pentru o economie a solidaritatii”, a fost pus in dezbatere un nou ghid pentru Cereri pentru Proiecte pentru DMI 6.1, ghid care nici in acest moment nu este finalizat, intarziind si mai mult lansarea unei noi CPP destinate economiei sociale. Mai multe detalii depre demersul IES privind Ghidul 6.1 puteti citi in acest articol

Bani putini, rezultate mari

Chiar in aceste conditii, rezultatele programului destinat dezvoltarii economiei sociale au fost semnificative. Conform raportului anual 2012 al AMPOSDRU, pe acest domeniu major de interventie rezultatele au fost foarte bune: 

– S-au creat peste 55% din numarul preconizat de structuri de economie sociala;
– S-au creat peste 73% din numarul de locuri de munca preconizate in structurile economiei sociale.

De asemenea, in 2012 se creasera deja cu finantare in principal din Fondul Social European 261 de intreprinderi sociale, 31% din cele 830 structuri de economie sociala noi preconizate pe durata intregului program pentru suma totala alocata.

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca create, acest indicator a inregistrat o dinamica spectaculoasa in 2012 fata de 2011, numarul locurilor de munca create crescand de aprox. 17 ori.  Numarul locurilor de munca create de structurile economiei sociale finantate prin DMI 6.1 a fost de 4.684 fata de cele 3.630 cate erau preconizate pana la finalul lui 2012, adica 129% cu numai 35% din fondurile alocate.

Singura masura: mai putini bani

In aceasta perioada de timp, singura masura intreprinsa de Autoritatea de Management a fost reducerea bugetului acestui domeniu de la 429 milioane de euro alocate in Documentul Cadru de Implementare initial in 2008, la 319 milioane in 2012. 

Ne ramane intrebarea: Ce evaluari au fost folosite in momentul in care acest domeniu, una dintre putinele masuri creatoare in mod direct de locuri de munca noi din intreg POSDRU a fost penalizata cu reducerea bugetelor alocate si intarzieri majore in implementare?

„Dorim AMPOSDRU ca anul 2014 sa fie anul economiei sociale, nu de alta, dar este ultimul ceas!”

Ancuta Vamesu, coordonator economie sociala IES

Sursa: Institutul de Economie Sociala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top