Analiza: marile companii si-au consolidat prezenta pe piata in anul de criza 2012

campioni_business.jpg

campioni_businessS-a lansat o noua editie „Campioni in Business”, program dedicat antreprenoriatului, care descopera, promoveaza si premiaza cei mai de succes antreprenori romani. Initiativa apartine Enterprise Investors, BCR, PwC Romania si Asociatia Triple Helix, in parteneriat cu Ziarul Financiar.

In acest an, se vor organiza trei gale de premiere. Pentru regiunea Transilvania – Banat, evenimentul se va desfasura la Cluj pe 16 octombrie, pentru regiunea Moldova evenimentul va avea loc la Iasi pe 24 octombrie, iar pe 4 noiembrie va avea loc la Bucuresti Gala Nationala de Premiere in cadrul careia vor fi premiate si companiile din regiunea Bucuresti – Muntenia.

Clasamentul „Campioni in Business” se bazeaza pe analiza performantei financiare a celor mai mari 3.000 de companii din Romania, dintre care companiile detinute de antreprenori romani reprezinta mai mult de jumatate (1.563), acestea fiind totodata si printre cei mai mari angajatori din Romania, avand in total peste 400.000 de angajati (in crestere fata de 2011).

Iata principalele concluzii ale studiului:

  • Cifra de afaceri agregata a celor mai mari companii antreprenoriale din Romania a crescut cu 9% in 2012 fata de 2011, pana la 183 miliarde lei;
  • Din top 1.500 de companii antreprenoriale din Romania, 58% activeaza in Muntenia, 31% in Transilvania si 11% in Moldova;
  • Numarul total al persoanelor angajate in cadrul celor mai dinamice 1.500 de companii antreprenoriale din Romania a crescut in 2012 fata de 2011 cu 6%;
  • Profitul net agregat al companiilor detinute de antreprenorii romani a urcat cu 14,2% pana la 7,2 miliarde de lei.

Cele mai multe afaceri cresc in acelasi ritm cu piata, insa exista si campioni care s-au distins prin cresteri impresionante ale companiilor lor, chiar si pe piete in scadere. Suntem impresionati de antreprenorii care nu s-au temut sa investeasca in plina criza pentru a isi creste valoarea”, a declarat Cristian Nacu, partener Enterprise Investors. 

 „In mijlocul unei crize economice si de incredere prelungite, solutia este sa incurajam afacerile solide din economia reala, pentru ca ele inseamna crestere, locuri de munca si, in final, prosperitate pentru Romania”, a declarat Sergiu Manea, vicepresedinte corporate BCR.

Conform datelor analizate, domeniile in care antreprenorii inregistreaza cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate sunt comertul cu ridicata (55,2 miliarde lei cifra de afaceri in 2012, sau 30% din total; 429 companii), constructii (15,2 miliarde lei cifra de afaceri in 2012, sau 8,3% in total; 160 companii), comert cu amanuntul, agricultura si cel alimentar.

 „In ciuda unui context economic dificil, cele mai mari companii antreprenoriale din Romania au avut o performanta buna anul trecut. Motoarele economiei au fost companiile din retail (crestere cu 19,3% a cifrei de afaceri), energie (+13,8%) si productia de echipamente IT si electrice (+13,2%). Acest lucru arata potentialul ridicat pe care il are capitalul romanesc si dinamismul companiilor antreprenoriale locale”, a precizat Ionut Simion, lider servicii de consultanta fiscala pentru antreprenori, PwC Romania.

Regiunea cu cel mai mare ritm de crestere a cifrei de afaceri in 2012 fata de 2011 este Transilvania (11,3%), urmata de Muntenia (8,8%) si Moldova (5%). Regiunea cu cea mai mare rata a profitului brut este Moldova (5,41%), urmata de Transilvania (4,73%) si Muntenia (4,52%). Cea mai mare cifra de afaceri per salariat se inregistreaza in Muntenia (503 mii lei), iar cea mai mare valoare a profitului brut per salariat in Moldova (23,5 mii lei).

„Antreprenorii romani analizati de noi si-au crescut numarul de angajati cu 6% in 2012 comparativ cu anul precedent. Avand in vedere aceasta importanta componenta sociala, antreprenorii de succes merita si mai multa admiratie si recunostinta, dincolo de aplaudarea performantei lor economice. Este inca un motiv pentru care continuam sa cautam si sa promovam modele de urmat, pentru toti antreprenorii romani cu potentialul de a deveni campioni in business,” a declarat Irina Anghel-Enescu, fondatorul Triple Helix.

Potrivit analizei Campioni in business, o companie antreprenoriala dintre cele analizate in studiu a avut in 2012, in medie, o cifra de afaceri de 117 milioane lei, profit net de 4,6 milioane lei, 258 de salariati, o rata a profitului brut de 4,69%, o cifra de afaceri per salariat de 454 mii lei (in crestere cu circa 3% fata de 2011) si un profit brut per salariat de 21,3 mii lei (in crestere cu 5,7%).

Sursa: Campioniinbusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top