Ansamblul muzeului national Secuiesc din Sfantu Gheorghe intra in reabilitare cu fonduri europene

Foto_1-1.jpg

Ansamblul Muzeului National Secuiesc Sfantu Gheorghe va obtine peste 3,7 milioane euro finantare nerambursabila pentru executarea lucrarilor de reabilitare si modernizare a obiectivelor de patrimoniu istoric si cultural ce intra in componenta acestui complex. Azi, la Sfantu Gheorghe, Presedintele Consiliului Judetean Covasna, domnul Tamás Sándor, alaturi de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finantare nerambursabila, prin Programul Operational Regional 2014-2020.

Proiectul ”Reabilitarea ansamblului Muzeului National Secuiesc Sfantu Gheorghe”, este finantat prin Prioritatea de Investitii 5.1 a POR 2014-2020, avand o valoare totala de 4,92 milioane euro, din care 3,72 milioane euro reprezinta finantarea nerambursabila solicitata, iar 76.012 euro reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiarul proiectului, Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Covasna.

Ansamblul Muzeului National Secuiesc Sfantu Gheorghe, este una dintre colectiile publice si institutiile culturale reprezentative pentru patrimoniul cultural, fiind deschis vizitatorilor din anul 1875. Cladirile Muzeului, proiectate de arhitectul Károly Kós, aflate pe strada cu acelasi nume din municipiul Sfantu Gheorghe, gazduiesc biblioteca, sectia de stiintele naturii, cea de arheologie-istorie si cea de etnografie. In afara acestor sectii, mai apartin de complexul muzeal si cateva unitati externe cu sediul in Sf. Gheorghe (Galeria de Arta si Centrul de Arte Plastice) si in judet (la Targu Secuiesc, Cernat, Baraolt si Zabala). Sectiile muzeului gazduiesc colectii care au o inestimabila valoare pentru identitatea culturala a zonei, muzeul seamana cu o carte uriasa din care atat specialistii, cat si oamenii obisnuiti pot afla lucruri interesante. Printre exponatele muzeului se numara colectii de carte veche, arhiva presei de epoca precum si alte colectii de exponate din diferite domenii: stiintele naturii, istorie-arheologie, etnografie.

“Consideram ca in perioada de programare 2007-2013 am acumulat multa experienta in pregatirea proiectelor, iar una dintre lectiile invatate este aceea ca, fara o politica nationala adecvata, fara o strategie, fara un plan de actiune si fara o buna capacitate administrativa, fondurile structurale si de investitii europene sunt mai putin eficiente. Banii sunt importanti, Uniunea Europeana ii pune la dispozitia Romaniei, dar, pentru a fi absorbiti si pentru a conduce la o imbunatatire reala a vietii fiecaruia dintre noi, este nevoie de o pregatire atenta a proiectelor si de o buna capacitate administrativa.

Cultura reprezinta baza unei societati. Este foarte bine, ca si in aceasta perioada, prin POR 2014-2020 sunt alocati bani pentru protejarea si promovarea patrimoniului cultural si dorim sa profitam cat mai mult de acest lucru. Un muzeu este o institutie care detine un rol deosebit de important in viata culturala contemporana. Tendinta fireasca a unei colectii muzeale este aceea de imbogatire permanenta. Situatia precara sau chiar lipsa spatiilor pentru depozitare si pentru expunere poate impiedica acest lucru. De aceea cu ajutorul fondurilor europene alocate prin POR 2014-2020 dorim sa reabilitam si modernizam obiectivele de patrimoniu istoric si cultural ce constituie Ansamblul Muzeului National Secuiesc, ce au o mare valoare culturala si emotionala pentru regiunea noastra”, a declarat domnul Tamás Sándor, Presedintele Consiliului Judetean Covasna.

Reabilitarea ansamblului muzeal, prin intermediul fondurilor nerambursabile POR 2014-2020 include, printre altele, reamenajarea si extinderea bibliotecii, refacerea pardoselilor, restaurarea partiala a traseului muzeal, prin reorganizarea spatiilor interioare, in vederea regruparii si optimizarii punerii in valoare a colectiilor, amenajarea unor vestiare si incaperi anexe, inexistente pana in momentul de fata, amenajarea unor spatii de pedagogie muzeala pentru atragerea copiilor, configurarea unui traseu complex de vizitare a complexului muzeal, amenajarea peisajera a intregii incinte pentru atragerea unui public cat mai numeros. De asemenea, cladirile ansamblului muzeal, ce fac obiectul investitiei vor fi dotate cu echipamente specializate, inclusiv cu o macheta sculptata si turnata in bronz pentru a-i ajuta pe nevazatori sa-si faca o idee despre amplasarea in spatiu a muzeului, harti 3D tactile, etichete si placute in limbaj Braille pentru usi si vitrine, precum si un audio-guide.

Marirea spatiului expozitional al muzeului, datorita implementarii proiectului, va duce la cresterea numarului de exponate si vor fi oferite totodata vizitatorilor, servicii muzeale de calitate. Astfel, in urma implementarii activitatilor proiectului, se vor valorifica superior, durabil, patrimoniul istoric si mixul relational etnic si civic regasibil in zona, iar Ansamblul Muzeului National Secuiesc va deveni unul de tip european.

“Fiecare regiune trebuie sa-si maximizeze potentialul economic si social de dezvoltare, astfel incat sa contribuie la cresterea economica nationala. Cultura reprezinta un element determinant al calitatii vietii unei comunitati. Din acest punct de vedere este o componenta esentiala, cel mai adesea subestimata, a atractivitatii unui teritoriu, nu numai din punct de vedere turistic, dar si al atragerii de investitii si, in mod evident, al celor care traiesc si evolueaza zilnic in acest spatiu. Prin intermediul Axei prioritare 5, respectiv a Prioritatii de investitii 5.1 a Programului Operational Regional 2014-2020, poate fi impulsionata dezvoltarea locala, prin valorificarea durabila a patrimoniului natural cultural si pot fi astfel reabilitate, conservate, protejate si promovate obiective culturale de o mare valoare. Au trecut, iata, 142 de ani de la infiintarea Muzeului National Secuiesc, devenit acum un monument remarcabil de interes regional si national, aflat pe Lista Monumentelor Istorice. Acest gen de obiective aduc in atentia noastra pagini de istorie, civilizatie, religie, cultura, arta, toate la un loc insumand cultura si civilizatia societatii noastre. Putem spune ca au aparut din nevoia omului de a salva ceva din trecutul sau si al generatiilor care i-au premers si astfel trebuie sa le acordam o deosebita importanta”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADRCENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top