Antoniu Poienaru: “Despre fraudele cu fonduri comunitare de la APIA Hunedoara”

antoniu-4.jpg

Antoniu Poienaru scrie pe blogul sau despre fraudele cu fonduri comunitare de la APIA Hunedoara.

“Intr-un comunicat DNA datat 12 septembrie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 08.09.2016, a inculpatei ILIOIU CORINA-ISABELA, functionar in cadrul A.P.I.A. – Centrul Judetean Hunedoara – Serviciul Autorizare Plati.

Cica, in perioada 2011- 2013, inculpata Ilioiu Corina-Isabela, in calitate de functionar in cadrul A.P.I.A. – Centrul Judetean Hunedoara – Serviciul Autorizare Plati, a sprijinit o persoana sa obtina pe nedrept fonduri europene in valoare totala de 400.860,56 lei, pentru o suprafata de pamant de 162,97 ha teren, pe care nu o detinea in realitate.

Concret, ajutorul acordat de functionarul A.P.I.A. a constat pe langa acceptarea la plata a dosarului intocmit in fals de catre fermier si in intocmirea unor documente utilizate ulterior in acelasi scop (cereri, adeverinte, diverse formulare, etc).

Cum putea responsabila de dosar Ilinoiu Corina sa comita singura atatea fapte?

De buna seama ca inculpata nu putea sa comita atatea fapte daca s-ar fi respectat legislatia europeana si a APIA si daca intreaga conducere ar fi vegheat la respectarea acestei legislatii.

S-o luam catinel-catinel, pentru a veni in sprijinul procurorilor.

Inca de la preluarea unui dosar de mare fermier la centrul judetean, caci fermierul in cauza este un mare fermier cu peste 50 ha, responsabilul de dosar verifica dosarul si listeaza un formular care atesta veridicitatea, completitudinea si corectitudinea datelor din dosar.

Sa presupunem, asa cum spun procurorii, ca toate documentele prezentate de catre fermier au fost false, inseland vigilenta d-nei Ilinoiu sau chiar in cardasie cu aceasta.

Dar procedurile APIA nu puteau permite acest lucru, daca ar fi fost respectata metoda ‘celor patru ochi’.

Nerespectarea acestei metode, in administrarea dosarelor de plata, a fost invocata si de catre auditurile externe efectuate de Comisia Europeana. APIA s-a angajat inca din 2010, in mod ferm, ca procedurile vor fi respectate, intocmind un plan de actiune la nivelul intregii agentii.”

Citeste articolul complet pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.