Antoniu Poienaru: „La APIA, controlul clasic pe teren este compromis!”

antoniu-4.jpg

Antoniu Poienaru scrie pe blogul sau despre controalele clasice facute pe teren de catre APIA.

„Intr-un interviu acordat revistei Agrointeligenta pe data de 14.12.2016, dir. gen. APIA, Adrian Pintea, spunea ca esantionul de control aferent campaniei 2016, este format dintr-un numar de 83.648 de fermieri dintre care aproximativ 23.113 de fermieri sunt in esantionul clasic iar 65.500 au fost esantionati pentru a fi controlati prin teledetectie.

La cat pricepe Pintea cu ce se mananca un control pe teren, nici nu-i de mirare ca inspectorii au sesizat primii neregulile si artificiile facute de oamenii lui Irimescu implantati la conducerea APIA.

Dar ia sa vedem ce s-a intamplat?

Dupa esantionarea in baza analizei de risc si a selectiei aleatoare la nivel de APIA central, fiecare centru judetean APIA a primit lista fermierilor selectati, din modulul informatic, cu scopul de a fi controlati pe teren. Numai ca, modulul informatic era unul de test. Cand sa se treaca pe modulul de productie, s-a constatat ca rapoartele de control generate au alte parcele selectate la control, prin aceeasi analiza de risc. Asta inseamna ca toate rapoartele de control de pe modulul de test si efectuate cu consumurile aferente(deplasari, combustibil, oameni alocati din alte judete,etc.) sunt nule, ele trebuind reluate de la zero pe modulul de productie. Faina treaba, nu!?

Un alt experiment pe care Pintea l-a facut, si o spune cu gurita lui, facand o mutare a fermierilor selectati la control prin teledetectie, la control clasic: ”Noi am luat aceasta hotarare pentru ca numarul total de fermieri care este stabilit prin esantionul de control este stabilit prin niste reguli foarte clare si stricte, pe baza unor proceduri de esantionare care sunt stabilite la nivelul agentiei de plati, pe baza documentelor de la Comisia Europeana (CE). S-a facut acea solicitare pentru CE prin care deoarece este mult mai usor sa faci acel control prin teledetectie, spun usor din punct de vedere al salariatilor APIA si a muncii noastre. Nu s-au trimis acele imagini satelitare de la CE din lipsa de buget si atunci dar oricum acei fermieri erau in esantion doar ca, repet, s-a modificat aceasta metoda de verificare. Fermierii nu sunt afectati in vreun fel pentru ca tot sunt controlati si nu cred ca prea mult conteaza metoda de verificare” .

Mai pe intelesul tuturor: ‚Prin care deoarece’, zis Pintea, neavand bani sa plateasca hartile de inalta rezolutie si foarte mare rezolutie de la Centrul de Cercetari al Comisiei Europene, ca sa dea de lucru lui Gauss SRL, castigatoare a Lotului 1 de control prin teledetectie la APIA, s-a apucat el, cu de la sine putere, sa controleze clasic si fermierii aflati la teledetectie. ‚Si nu cred ca prea conteaza metoda de verificare’, zice Pintea.

Ba, conteaza Pinteo! Ia pune mana pe manualul de teledetectie si vezi cum procedura urmareste etapizat fazele de vegetatie a culturilor, culturi care radiaza intr-un anumit spectru de culori, culori care se vad si se interpreteaza pe hartile colorate cu inalta rezolutie, certificand sau nu prezenta culturilor, demonstrand astfel ca fermierul a facut o declaratie corecta sau nu.”

Mai multe detalii pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top