Acest apel este parte a programului cadru Orizont 2020 privind Securitatea alimentelor si o alimentatie sustenabila. Proiectele trebuie sa dezvolte un sistem de validare, armonizare si analiza a parametrilor de calitate a alimentelor.
Obiectivele principale ale programului sunt acelea de a facilita cooperarea intre organismele europene de finantare a cercetarii in domeniul autentificarii produselor alimentare. Acestea ar trebui sa ofere baza pentru un schimb de informatii si colaborare viitoare in legatura cu:
- facilitarea proiectelor de cercetare cu un accent pe proiectele nationale din statele membre;
- identificarea prioritatilor de cercetare viitoare in acest domeniu si complementaritati intre activitatile la nivelul statelor membre si la nivel international;
- pregatirea terenului pentru o mai buna coordonare a cercetarii, baze de date si abordari de verificare a autenticitatii produselor alimentare, asigurarea integritatii si trasabilitatea de-a lungul lantului alimentar si in toate tarile europene.
Dincolo de imbunatatirea detectarii fraudelor, proiectele ar trebui sa includa si activitati care sa vizeze o mai buna anticipare si prevenire a fraudelor.
- Statele membre ale Uniunii Europene;
- Tarile de peste mari si teritoriile (TTPM) legate de statele membre;
- Organizatiile de interes internationale.
Impactul asteptat:
-
cresterea increderii consumatorilor si a pietelor in produsele alimentare;
-
imbunatatirea competitivitatii;
-
contributie la imbunatatirea capacitatilor de detectare a fraudei, precum si o mai buna anticipare si prevenire a fraudelor.
Bugetul total alocat pentru aceasta actiune este 500.000 EUR. Informatii cu privire la rezultatul evaluarii se vor primi in maxim 5 luni de la data limita de depunere.
Termenul limita: 11 iunie 2015, ora 17:00 (ora locala Bruxelles).
DOCUMENTATIE
Puteti descarca urmatoarele documente utile:
Website-ul programului
Ghidul solicitantului
Sursa: Comisia Europeana
Finantator: Comisia Europeana
[caseta-final-fise]