APIA: Se elibereaza adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plata implementate in cadrul Campaniei 2018

18-06-21-03-05-48big_semnatura.jpeg

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca incepand de astazi, 21.06.2018, elibereaza adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plata (schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, si schema de mediu si masurile de mediu si clima), implementate in cadrul Campaniei 2018, respectiv pentru cei care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la insitutiile bancare si non-bancare care au incheiat conventii cu APIA.

Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, Agentia elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus cererea unica de plata pentru anul 2018 solicitand sprijin pentru schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, si/sau pentru masurile de mediu si clima. De asemenea, prin adeverinta se confirma, la data emiterii acesteia, suprafata determinata pentru plata pentru schemele care fac obiectul conventiei, ca s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, dupa caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plata care fac obiectul conventiei si ca beneficiarul, la data emiterii Adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plata pentru aceste scheme, indeplinind conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Valoarea creditului va fi de pana la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverintei eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza creditele acordate de banci fermierilor.

Reamintim fermierilor ca potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea conditiilor in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiar-bancare si nebancare si APIA, in vederea finantarii de catre acestea
a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate de institutia noastra in baza adeverintelor eliberate, dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

In ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente, sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii.

Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare si FGCR/FNGCIMM vor fi postate pe site-ul institutiei, la adresa: www.apia.org.ro, in sectiunea Conventii, Acorduri, Protocoale.

Sursa: APIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top