APIA si AFIR ar putea sa se desfiinteze

agricultura2.jpg

subventiiMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu a lasat sa se inteleaga la sedinta de la Comisia pentru agricultura ca in viitorul nu foarte indepartat, sectorul ar putea functiona fara cele doua agentii de plati – APIA si AFIR.

Seful de la agrigultura spune ca nu exclude ca din 2020 cele doua agentii de plati, APIA si AFIR sa fie desfiintate. Astfel, responsabilitatile privind platile vor intra in apanajul organizatiilor de producatori.

„Avem si acum sectoare, cum ar fi cele de fructe si legume, unde organizatiile de producatori beneficiaza direct de sume si nu primesc banii prin intermediul ministerului. Pot sa vad ca in perspectiva PAC, post 2020, este posibil, de fapt aceasta este intentia pe care o stiu demult de la Bruxelles, sa se tranfere responsabilitatea platilor catre fermieri direct, adica prin organizatiile de producatori. Deci cele doua agentii de plati de acum, APIA si AFIR, s-ar putea sa dispara. Nu este chiar imposibil pentru ca exista multa birocratie”, a declarat astazi Achim Irimescu la Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor.

„APIA este vinovata si pentru intarzierea platilor pe suprafata”

„Daca avem intarzierile la platile directe asta este doar din cauza ca APIA nu si-a facut lectiile la timp si ei nu au studiat cum trebuie PAC. Din pacate doar Ministerul Agriculturii a trimis la Bruxelles pe cineva care sa urmareasca toate reuniunile pe dezbaterea reformei PAC. Ca urmare cred ca nici acum in teritoriu functionarii nu cunosc in detaliu elementele PAC ori noi suntem datori sa-l ajutam pe fermier pentru ca multi dintre acestia au cunostinte foarte reduse si nu stiu nici ce drepturi au. Pentru mine foarte important este sa constientizeze ce drepturi au ca sa si le ceara”, a explicat ministrul.

El a subliniat cat este de importanta consolidarea Directiile Agricole Judetene prin readucerea inspectiilor in cadrul acestora.

„Sunt o multime de responsabilitati ale DAJ-urilor iar ele sunt practic reduse la 7-8 oameni pe fiecare DAJ. Deci propunerea noastra este sa le consolidam si sa le facem functionale. Pentru orice decizie pe care o ia Ministerul Agriculturii trebuie sa stie pe ce date concrete se bazeaza, deci nu pe statistic ci pe concret. Din pacate prin decimarea personalului din DAJ-uri noi nu mai avem aceasta posibilitate de strangere a datelor. S-a discutat despre productia la cereale, situatia insamantarilor, etc. Se stie foarte bine cate lucruri s-au rezolvat in trecut cu ajutorul acestor directii agricole. O componenta importanta este centralizarea si trimiterea catre minister a informatiilor referitoare la cercetari statistice, lucrari din campania agricola sau inventarierea lucracilor agricole. Pe de alta parte avem nevoie de exemplu, de personal tehnic pentru verificarea conditiilor de recunoastere a organizatiilor de producatori”, a mai completat ministrul.

Sursa: www.agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.