APIA va face 5 plati diferite din aceasta saptamana

bani_numarat.jpg

Din 8 aprilie, APIA va demara virarea platilor directe pe suprafata catre fermieri. Potrivit declaratiilor directorului Ioan Merca, este vorba in prima transa de circa 600.000 de beneficiari ai platilor pe suprafata, incluzand aici si fermierii care au si animale si care vor incasa acum doar banii pentru terenuri.

Vor intra pe partea de vegetal la plata si fermierii care au vegetal plus zootehnie dar doar pentru partea de vegetal, pana cand se va dezvolta si partea de zootehnie. Sigur ca fermierii trebuie sa stie ca nu vom face din prima zi toate platile, ele se vor face progresiv in fiecare zi. Dar cu siguranta vor intra si cei care au zootehnie si vegetal cu partea de vegetal, repet. Nu se pune problema sa nu reusim acest lucru din cauza ca a fost depusa o cerere unica, vegetal plus zootehnie. Se pot elibera decizii de plata plata pentru ca noi la APIA asta am facut pana acum si facem in continuare: incercam sa gasim cele mai bune si prompte solutii pentru ca fermierii sa isi primeasca banii”, a declarat directorul APIA, Ioan Merca.

Guvernul Romaniei a aprobat cuantumul platilor directe pe suprafata dupa cum urmeaza:
– schema de plata unica pe suprafata, in cuantum de 79,7392 euro/ha;
– plata redistributiva – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv si 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 si pana la 30 ha inclusiv;
– plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, denumita si plata pentru inverzire – 59,1277 euro/ha;
– plata pentru tinerii fermieri – 19,9348 euro/ha.

Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1) este de 19,1942 euro/ha.

Fondurile totale alocate insumeaza 1,235 miliarde euro, din care platile directe din FEGA reprezinta 1,107 miliarde euro, iar 127,95 milioane euro constituie plafonul Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (ANT 1) care se aloca de la bugetul de stat.

Sumele pentru zootehnie ar urma sa fie virate incepand din 25 mai, potrivit declaratiilor oficiale ale ministrului agriculturii Achim Irimescu.

Conform regulamentelor europene, subventiile pe 2015 trebuie achitate integral beneficiarilor pana pe 30 iunie.
Se preiau cererile pe 2016

Concomitent cu procesarea cererilor de plata pentru 2015, functionarii APIA preiau si cererile de plata pentru 2016. Cum data de 16 mai se apropie, data pana la care solicitarile se depun fara penalizare, fermierii incep sa vina intr-un numar tot mai mare la centrele din teritoriu.

Se preiau cererile pentru ajutorul exceptional in sectorul laptelui
O alta plata gestionata saptamana aceasta de APIA va fi cea a ajutorului exceptional pentru sectorul de lapte. Pentru acest sprijin total de circa 8,7 milioane de euro, fermierii pot depune cererile si documentatiilor pana pe 8 aprilie inclusiv! Suma cuvenita fiecarui producator, in cazul ajutorului financiar, se calculeaza de catre APIA conform cantitatii de lapte livrata in anul de cota 2014-2015, astfel: 240 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsa intre 5 tone inclusiv si 20 tone inclusiv; 12 euro/tona pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone si pana la 200 tone inclusiv; 2900 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

Se preiau cererile pentru ajutorul exceptional in sectorul suinelor
Si crescatorii de suine isi pot cere sprijinul exceptional de la Comisia Europeana tot pana pe 8 aprilie, aceasta reprezentand a treia plata pe care functionarii APIA o au de gestionat. In cazul acestor ferme, insa, numarul solicitarilor este mai mic intrucat acest sector zootehnic nu este foarte mare la noi in tara si, potrivit unor surse, cel putin jumatate din cei 2,37 milioane de euro de la Comisia Europeana vor fi incasati de chinezii de la Smithfield, fermierii romani impartind restul sumelor ce ar trebui sa le intre in conturi pana pe 30 iunie.

Se plateste ajutorul pentru motorina restanta pe anul trecut
Alti bani pe care APIA ii are de virat sunt cei pentru acciza la motorina folosita in agricultura in trimestrul III din 2015. Acea restanta de anul trecut pentru care s-a aprobat si vineri s-a publicat in Monitorul Oficial un UH care sa permita MADR sa faca aceasta plata pe 2015 din bugetul pe 2016. Dupa virarea si acestor bani, APIA va ajunge ”la zi” cu plata motorinei catre fermieri.

Dar banii pe agromediu si pentru zonele defavorizate?
Inca nu s-a anuntat oficial o data pentru demararea platilor pentru masurile compensatroi de agromediu sau pentru zonele defavorizate, bani care trebuie achitati catre fermieri tot pana pe 30 iunie si tot prin APIA. ”Initial se va incepe cu plata pe suprafata asa cum s-a anuntat iar dupa aceea, avand in vedere faptul ca vorbim de o plata finala, este posibil, ca si in anii anteriori sa fie urmata imediat si de plata pentru zonele defavorizate si cele pe agromediu. Ca si calendar, cred ca aceste plati o sa vina mai repede decat cele pentru sectorul zootehnic care vor demara undeva la sfarsitul lunii mai asa cum a declarat si domnul ministru Achim Irimescu. Adica spre exemplu daca in sistem am o ferma de 10 hectare unde 5 hectare sunt si cu agromediu, acord prima data plata pentru SAPS si urmeaza in modul sa acord si plata pe agromediu”, a declarat Ovidiu Savasca, director APIA Mures.

Totul va merge bine daca si softul va functiona
Toate eforturile si orele suplimentare efectuate de catre functionarii APIA vor fi in zadar daca acestia nu vor fi ajutati tehnic, adica daca modulele de plata nu vor face fata volumului mare de date. Este cea mai mare temere a APIA – aceea ca softul se va bloca, asa ca eliberarea ordinelor din plata este pregatita din timp. ”Dupa autorizare si transferul listelor de plata la Directia Economica, aceasta emite ordinele de plata catre Trezoreria Municipiului Bucuresti, operatiune care dureaza o zi, iar Trezoreria vireaza sumele catre bancile la care fermierii au cont deschis, cu care sunt conventii incheiate de institutia noastra, operatiune care dureaza inca o zi lucratoare. Avand in vedere numarul foarte mare de fermieri care au depus cerere de plata pentru Campania 2015, trebuie mentionat faptul ca nu toti fermierii vor putea fi platiti intr-o singura zi, plata pentru 2015 facandu-se pe parcursul mai multor zile lucratoare. Tot personalul Agentiei implicat in procesul de efectuare a platilor va lucra efectiv si in zilele de sambata sau duminica”, a explicat directorul APIA, Ioan Merca.

Sursa: agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top