Aplicatia care permite oricui sa vada cum se cheltuieste banul public

bani.jpg

Finantele au lansat o aplicatie care permite oricui sa vada cum cheltuieste banul public orice entitate a statului, de la Minister, la gradinita in toate judetele si in toate comunele.

Pe cale de consecinta, tot personalul bugetar va avea mai multa grija si cu ce cheltuie, si cu ce da spre cheltuit. Este prima initiativa reala a statului roman in sensul cresterii transparentei in administratia publica, dupa SEAP. O treaba, care daca nu e facuta „cu creionul”, asa cum se obisnuieste sa se faca bugetele publice in Romania, poate asana banul statului mai bine decat 1.000 de taxe, puse, scoase sau modificate.

Lansat de ministrul Anca Dragu, acest sistem de raportare isi are originile in toamna lui 2013, cand Victor Ponta dadea o Ordonanta de Urgenta pentru inceperea lui.

Potrivit acelei OUG, la 30 iunie 2015 era obligatoriu ca sistemul sa fie utilizat de toate entitatile. Atunci, ori cineva n-a respecta legea, ori raportarile exista de atunci, dar nu sunt publicate in sistemul vazut de public, de vreme ce executiile bugetare ale unitatilor se vad doar cu ianuarie 2016.

Urmatorul pas pe care ar fi bine sa-l faca guvernul cu acest sistem ar fi publicarea executiilor bugetare ale companiilor finantate din bani publici.

Tineti cont, ca raportarea se face lunar, iar cine n-o face, n-o face la timp sau o face fraudulos, plateste. Este o chestiune cat se poate de serioasa.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.