Aproape 50% dintre antreprenori se autofinanteaza atunci cand isi demareaza o afacere

antreprenor.jpg

antreprenorAproape 50% dintre antreprenori s-au autofinantat atunci cand si-au demarat afacerea, folosind banii economisiti in perioada in care au fost angajati, conform rezultatelor sondajului iVox prezentat la Iasi.

Sondajul a fost efectuat la cererea Bancii Romanesti si derulat in perioada 28 aprilie – 15 mai 2014. Doar 12,4% dintre firmele care au participat la sondaj au apelat la o finantare de la banca, iar 9% dintre respondenti au beneficiat de ajutorul unui business angel, partener sau fond de investitii, in timp ce aproape o treime dintre cei care si-au deschis o afacere au apelat la banii parintilor, rudelor sau prietenilor. La studiul online au participat 419 respondenti care administreaza sau detin firme cu cifre de afaceri de pana la 500.000 euro/an.

Aproape trei sferturi dintre antreprenorii romani chestionati spun ca taxele si impozitele reprezinta principalul obstacol pe care l-au intampinat pana in prezent in derularea afacerii. Totodata, jumatate dintre ei au mentionat ca birocratia prea mare la demararea afacerii si mediul economic dificil, care ofera putine oportunitati de dezvoltare, reprezinta piedici in derularea afacerii.

Cei mai multi dintre romani reclama politica fiscala din Romania ca fiind o mare piedica in derularea afacerilor lor. Acestia si-ar dori de la autoritati un mediu fiscal prietenos si o reducere a birocratiei. Finantarea afacerilor reprezinta un punct important pe agenda antreprenorilor, iar Banca Romaneasca vine in ajutorul lor cu produse dedicate nevoilor fiecaruia, precum credite de investitii, linii de credit sau scrisori de garantie bancara„, a declarat Bogdan Caraghiaur, managerul departamentului de intreprinderi Mici.

Intrebati ce tip de finantare ar avea nevoie de la o banca, peste 40% dintre respondenti au declarat ca le-ar fi necesar un credit pentru investitii, o treime au mentionat o linie de credit, iar peste un sfert au indicat ca si-ar dori un credit pentru cofinantarea proiectelor europene.

Antreprenorii spun ca la o finantare bancara cel mai mult i-ar tenta o dobanda cat mai avantajoasa (70,7%), lipsa comisioanelor (66,2%) sau facilitati suplimentare, precum o dobanda mai buna la depozite, produse mai sofisticate, asistenta juridica (34,3%).

Peste o treime dintre participantii la studiu au acumulat deja 5 ani de experienta in business, 2 din 10 respondenti au o experienta de 3 pana la 5 ani, in timp ce aproape 3 respondenti din 10 sunt doar la inceputurile antreprenoriatului, cu o experienta de 1 pana la 3 ani.

Cei mai multi antreprenori romani, respectiv peste 71%, au pornit in business din dorinta de a imbunatati un serviciu sau bun de care s-au folosit intr-un anumit moment in viata. Peste 20% au demarat o afacere in urma unei idei preluate de la parinti, rude sau prieteni.

Banca Romaneasca are in oferta produse si servicii dedicate micro-intreprinderilor si IMM-urilor. In 2014, pentru finantarea IMM-urilor banca a alocat un buget de 50 de milioane de euro.

Banca vine in intampinarea nevoilor de finantare a IMM-urilor prin produse de creditare personalizate si structuri dedicate acestei categorii de clienti. „Incercam intotdeauna sa gasim solutia optima de finantare pentru fiecare solicitant in parte, beneficiind de atuurile flexibilitatii si dinamismului in relatia cu clientii nostri„, explica Cosmin Calin, director executiv Unitatea Corporatii Banca Romaneasca.

Banca Romaneasca s-a remarcat la inceputul acestui an, fiind printre primele institutii de credit care au semnat si au obtinut pentru clientii lor garantii in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii (OUG 92/2013). De asemenea, Banca a semnat un acord de parteneriat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prin care beneficiarii de subventii pot obtine credite pentru finantarea capitalului de lucru.

O importanta sporita este acordata procesului de absorbtie a fondurilor europene, Banca Romaneasca oferind un pachet de produse destinate finantarii proiectelor care beneficiaza de astfel de fonduri, acoperind toate etapele de la emiterea scrisorii de confort si a scrisorii de garantie bancara de restituire a avansului, la prefinantare, cofinantare si inclusiv asigurarea capitalului de lucru necesar operarii investitiilor realizate sau finantarea TVA.

Sursa: Banca Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top