Aproape 700 de tineri cu nevoi speciale vor fi sustinuti prin a cincea editie a Programului MOL pentru sanatatea copiilor

tineriMOL Romania si Fundatia pentru Comunitate au anuntat recent, la Timisoara, organizatiile non-profit care vor beneficia de o finantare totala in valoare de 300.000 de lei.  Astfel vor fi sustinute cauzele a peste 692 de copii cu deficiente, boli cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave, in cadrul celei de-a cincea editii a Programului MOL pentru sanatatea copiilor.

Este al cincilea an consecutiv in care MOL Romania sustine Programul MOL pentru sanatatea copiilor, pentru ca nevoia de astfel de proiecte nu este una punctuala, ci permanenta. Profesionistii din domeniu ne sustin in acest demers atat prin nivelul cunostintelor profesionale ale proiectelor depuse, cat si prin rezultatele obtinute prin acestea. MOL Romania a initiat acest program, care este derulat in beneficiul copiilor cu nevoi speciale, prin care sprijinim solutionarea unor probleme cronice manifestate in comunitatea noastra, cu ajutorul specialistilor si implicand familiile celor afectati„, a declarat Kinga Daradics, CEO al MOL Romania.

Numarul dosarelor de candidatura depuse a atins un nou record, fiind inregistrate 150 de inscrieri din partea organizatiilor non-profit si asociatiilor care intentioneaza sa deruleze proiecte de terapie alternativa pentru copii si tineri in perioada 15 decembrie 2013 – 31 august 2014.

Juriul a selectat 18 asociatii, care vor primi finantari in valoare totala de 300.000 lei. La evenimentul organizat cu ocazia anuntarii rezultatelor a participat dr. Violeta Stan, medic primar la Clinica de Neuropsihiatrie Infantila din Timisoara, cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, presedintele juriului.

Programul e conceput sa ofere nu doar resurse financiare comunitatilor interesate de bunastarea copiilor lor, ci se investeste in cresterea capacitatii acestora de a se forma in metode si tehnici de interventie asistati de specialisti„, a declarat dr. Violeta Stan.

Organizatiile selectate provin din Bucuresti si din judetele Alba, Bacau, Bihor, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Harghita, Mures, Neamt, Salaj, Sibiu, Timis. Printre domeniile in care vor fi derulate proiecte se numara terapia prin arta, meloterapie, ludoterapie, stimulare senzoriala, drama terapie, atelierele de teatru, terapia asistata de animale, hipoterapia, atelier de jurnalism si foto-jurnalism, recreerea terapeutica, respectiv reabilitarea psiho-sociala si dezvoltarea unor competente.

Participantii la evenimentul de anuntare a rezultatelor au asistat la prezentarea unui episod din activitatea voluntarilor Asociatiei Little People Romania, care au fost implicati in desfasurarea proiectului „In lumea povestilor cu Leul Curajos” in sectiile mari de oncopediatrie din tara. Pe langa cei 370 de beneficiari directi afectati de cancer, proiectul a urmarit instruirea a 35 de studenti voluntari si intalnirea cu peste 170 de copii sanatosi din scoli si gradinite, parteneri nemijlociti in lupta cu boala a tinerilor afectati. Povestile terapeutice ii ajuta pe copii sa inteleaga boala, necesitatea spitalizarii si a tratamentului, respectiv de a gasi caile de comunicare intre copii bolnavi si sanatosi.

Se observa extinderea activitatilor de reintegrare psiho-sociala a copiilor cu dizabilitati prin includerea copiilor sanatosi in derularea proiectelor. Astfel Asociatia Hóvirág din Gheorgheni organizeaza activitati de reabilitare prin dans cu participarea copiilor sanatosi. Leul Curajos al Asociatiei Little People s-a deplasat la scoli si gradinite cu scopul de a pregati copii sanatosi sa fie primitori si suportivi fata de colegii lor care trec prin probleme de boala. In atelierul de art-terapie de la Scoala Speciala Pascani lucreaza elevi si de la celelalte scoli din oras. Sedintele de hipoterapie la Asociatia Hip-Tep din Aiud desfasurate sub sloganul „Pe cai toti suntem egali!”, dau posibilitate largirii cailor de reintegrare a copiilor cu deficiente„, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundatiei Pentru Comunitate.

Programul MOL – Pentru sanatatea copiilor este organizat de Fundatia pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania. Programul a fost lansat in 2009 si este destinat organizatiilor non-profit care desfasoara activitati legate de scopul proiectului, respectiv organizatiilor nonguvernamentale (fundatii, asociatii, federatii) si organizatiilor religioase.

Proiectele eligibile sunt programe de terapie emotionala: terapii de grup, terapii prin trairi personale pozitive, prin experiente si acumulari personale, proiecte de terapie prin arta: instrumente vizuale, muzica, activitati de auto-exprimare creativa, individuala si de grup.

In cele patru editii precedentele MOL Romania a sponsorizat 72 proiecte cu aproape 1,2 milioane de lei, beneficiarii fiind peste 6.600 de copii si tineri.

Concursul de proiecte pentru cea de-a cincea editie a fost lansat in 9 octombrie, iar termenul de trimitere a dosarelor de proiecte a fost 9 noiembrie 2013. Fiecare organizatie a putut sa beneficieze de o suma de maximum 20.000 lei sub forma de prefinantare, iar fondurile totale disponibile au fost de 300.000 lei.

Juriul editiei 2013 a fost format din: Violeta Stan, medic primar, cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, Mugur Ciumageanu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Psihiatrie Comunitara, Roxana Morun, realizator TVR Timisoara, Sorin Predescu, psiholog, lector universitar, directorul Centrului de Asistenta si Integrare Psihopedagogica de la Universitatea de Vest Timisoara, Gyöngyi Tar, director executiv al Directiei de Sanatate Publica Harghita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top