Aproximativ 13.000 de beneficiari vor semna, anul acesta, contracte de finantare prin programul Casa Verde

casa-verde.jpg

casa verdeDin bugetul total necesar pentru proiectele de apa si canalizare aflate in derulare (1 miliard lei), AFM va finanta, in 2014, aproximativ o treime (305 milioane lei).

Attila KORODI, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, a sustinut o conferinta de presa ce a avut ca tema prezentarea stadiului actual al Programului CASA VERDE, precum si a celorlalte programe derulate de MMSC, prin Administratia Fondului pentru Mediu.

Prezentam, in continuare, discursul sustinut de ministrul Attila KORODI, in cadrul conferintei:

„Buna ziua, bine ati venit! Inca de la preluarea acestui mandat am anuntat ca una dintre prioritatile mele o reprezinta deblocarea si finalizarea anumitor programe derulate de Ministerul Mediului care, din varii motive se afla, in prezent, blocate in anumite faze.

Intr-o astfel de situatie se gaseste si programul Casa Verde. Dupa cum probabil unii dintre dumneavoastra va aduceti aminte, chiar eu am lansat acest program, la sfarsitul anului 2008, in primul meu mandat de ministru al Mediului. Este vorba de un program la care tin foarte mult si care s-a bucurat, la vremea respectiva, de o importanta sustinere din partea autoritatilor, a societatii civile si a opiniei publice.

Asadar, in sesiunea de depunere a dosarelor deschisa in perioada 01 iunie – 15 iulie 2011, au fost depuse un numar total de 23.938 de dosare. Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt inca in curs de analiza. Am decis sa fie analizate urgent si aceste dosare.

Chiar in acest moment, analiza si evaluarea dosarelor depuse se deruleaza in ordinea sosirii lor la Administratia Fondului pentru Mediu, de la agentiile locale pentru protectia mediului.

Listele cu proiectele aprobate si cu cele respinse vor fi afisate pe site-ul AFM, conform Ghidului de finantare. Pot sa va spun ca, din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate si 2.653 au fost respinse.

Astfel, pentru 5.674 de beneficiari, contractele au fost semnate in 2011 si 2012, iar in acest moment sunt in curs de plata. Dintre acestea, pana in prezent au fost decontate un numar de 5.347 cereri in valoare totala de 32,2 milioane lei.

Pentru restul de 5.835 de beneficiari, contractele se vor semna incepand de saptamana aceasta. Toti solicitantii vor fi contactati de catre autoritatile din teritoriu, in vederea contractarii.

Asta inseamna ca, din programul Casa Verde aflat in derulare, anul acesta vom contracta finantari pentru 13.000 de cetateni.

Asa cum prevede regulamentul, contractul de finantare nerambursabila intra in vigoare la data semnarii acestuia de catre partile contractante si este valabil pana la finalizarea proiectului, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data semnarii.

Obiectivul nostru este ca un numar cat mai mare de beneficiari sa obtina finantarea. Suntem constienti ca, din cauza intervalului mare de timp in care programul a stagnat, vor exista si anumite discrepante.

Asadar, vom intalni cu siguranta foare multe cazuri in care proiectul initial nu va mai corespunde cu nevoile beneficiarilor, sau cu solutiile tehnologice ale pietei.

Tuturor celor care doresc sa modifice sau sa redimensioneze proiectul le vom oferi aceasta posibilitate. Fiecare caz va fi tratat individual, astfel incat eficienta pentru fiecare sistem instalat sa fie maxima.

Vorbim despre un program care, pe langa beneficiile clare de protectie a mediului si reducere a consumului de energie termica, aduce un avantaj cert direct in buzunarul beneficiarilor, tradus prin reducerile facturii pentru incalzire.

La momentul lansarii programului, in 2008, vorbeam despre o economie de pana la 30% la incalzire si pana la 60% la apa calda pentru beneficiarii programului. Astazi, avand in vedere ca tehnologiile disponibile sunt mult mai performante, aceste reduceri de costuri vor fi, cu siguranta, mai mari.

Referitor la viitorul programului Casa Verde, dorinta mea clara este ca acest program sa continue. Dupa ce vom finaliza toate dosarele aflate in analiza, vom decide cand anume vom putea lansa un nou apel de proiecte. Nu pot sa va spun inca cu certitudine daca vom avea un nou call anul acesta, sau daca vorbim de anul viitor. Acest lucru depinde de programarea finantarilor aflate in curs, dar si de rata incasarilor la Fondul de Mediu.

Cert este insa ca Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin Fondul de Mediu, dispune de resursele pentru a finanta investitii in beneficiul mediului si al cetatenilor.

In acest context putem vorbi si despre alte tipuri de proiecte, cum sunt cele pentru construirea infrastructurii de mediu: retele de apa curenta si canalizare, statii de epurare.

In momentul de fata, avem in derulare 177 de proiecte de apa si canalizare pe intreg teritoriul Romaniei, aflate in diferite stadii de implementare. Valoarea totala a acestor proiecte este de aproximativ un miliard de lei, din care 305 milioane reprezinta valoarea bugetului pe 2014 pentru proiectele de apa si canalizare aflate in derulare.

In plus, avem capacitatea ca anul acesta, prin contractarea unui credit de angajament de 300 milioane de lei, sa mai finantam inca aproximativ 70 de noi astfel de investitii. Aceste proiecte sunt deosebit de importante deoarece ele au un dublu efect: ridica gradul calitatii vietii in comunitati si contribuie la dezvoltarea acestora, creand locuri de munca – o parte din ele stimuleaza si cresterea numarului de locuri de munca „verzi”.

Mai mult decat atat, tinta Romaniei, agreata cu Comisia Europeana, in ceea ce priveste procentul de conectare la apa si canal a gospodariilor romanesti, trebuie sa se apropie de suta la suta.

Asa cum spuneam, obiectivul nostru este sa finalizam toate proiectele aflate in curs de implementare. Tocmai de aceea fac un apel catre beneficiari, catre autoritatile locale, sa respecte procedurile si sa inainteze cat mai rapid catre noi cererile de tragere. Ma voi asigura personal ca ele sunt solutionate foarte rapid, iar intarzierile nu vor fi tolerate.

In ceea ce priveste noile proiecte, avem deja in curs de elaborare o strategie pe termen mediu cu privire la proiectele pe care urmeaza sa le finanteze Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin Administratia Fondului pentru Mediu.

Vom realiza analize si studii in baza carora sa identificam exact nevoile pe care comunitatile locale le au, astfel incat sa putem propune proiecte cu impact pozitiv asupra unui numar cat mai mare de cetateni”.

Sursa: Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *