O noua generatie de programe se lanseaza la Bruxelles

 

Februarie – luna soldurilor la politici
O ce veste minunata… pentru solicitantii de finantari cu aplicare directa la Bruxelles. Pentru ca trebuie spus, aceasta categorie de potentiali beneficiari de fonduri europene chiar exista, este vocala si stie ce vrea. Nu o data mi s-a intamplat sa aud de la entuziasti amatori de consultanta ca ar prefera sa aplice la call-uri lansate centralizat de Bruxelles si manageriate idem. Pe undeva e de inteles, avand in vedere felul in care se deruleaza absorbtia fondurilor structurale in Romania, bulibaseala maiastra si amatorismul clapaug care domnesc in haremul autoritatilor de management, incuscrite cu alte Institutii cu atributii in domeniu, banci, etc. Este normal ca ghiaurii sa-si indrepte privirea spre sultanul Bruxelles, sperand poate intr-un tratament mai simplu, mai rational, mai sigur.

Sfanta naivitate… caci tartorul euroilor moca are cu totul alte prioritati, chiar ritualuri de lucru cu publicul. Spre exemplu, acum incepe sa dea PC-uri cu reduceri si uneori in rate. Luna cadourilor s-a dus, la fel si comerciantii si-au strans tarabele si preturile flescaite si-n asteptarea vrajelii de Velentain trag linii si aduna mustacind libidinos. In acest climat propice, UE lanseaza abordari revolutionare pe masura actualitatii din lumea araba id est soldeaza niste PC-uri in speranta unei stabilitati fara ifose inutile deja. Cam atat cu PC – Political Correctness, democracy, statul de drept si alte abureli propagandistice, de la o vreme pe culoarele Bruxelles-ului o anumita franchete silita, quand même demistificatoare se face tot mai des auzita. Tranzitie democratica, puterea in mainile poporului, bine, bine dar daca… si poporul asta e cu dus-intors, mai ales in aria respectiva de raspandire, parca tot o anumita stabilitate ne-ar fi mai aproape de pielea groasa a interesului, nu ?

Este enorm, de neinchipuit si realmente revolutionar de asta data. Ni se dezbraca de continut categorii, notiuni, mituri intangibile, ce pareau batute-n cuie pentru totdeauna in sistemul de guvernare actual. Miscarile populare din Tunisia, Egipt si ce-o mai urma, au darul de-a clarifica multe ganduri, asta bineinteles pentru cine vrea sa vada limpede. Astfel se vadesc intersanjabilitatea, scorburantismul si versatilitatea unor cuvinte cheie comme par example democratie, legitimitate, stabilitate, interes general bla, bla. Si atunci, daca toate acestea sunt depasite, marcate de derizoriu, ce punem in loc? Cum ne vom descurca fara? Pai simplu, ca si pana acum si poate ceva mai aproape de realitate. Guvernarea democratica poate fi inteleasa cu succes amintind oligarhiile, iar interesul general ar putea fi alintat spre un interes pur si simplu. Pentru complementaritate se poate consulta si Democracy – an expired export commodity

In rest un gand bun, compasiune si un fir de respect pentru toti palmasii idealisti participanti in revolte, demonstratii legitime sau inimoase, procese de vot sau alte Demo show-uri. Parca am mai trait si noi asa ceva acum vreo 20 de ani, la extragerea din comunism si primirea binecuvantarilor democratice. Sa nu-i uitam pe onor solicitantii de finantari, publicul nostru tinta de referinta, fie-le aplicatia usoara, intrucat accesul direct la fondurile Bruxelles-ului va fi tot mai restrans. Se pare ca prinde tot mai mult cheag politica lui big is beautiful and even legitimate, aceasta ducand evident la tratari elitiste, bine grupate, cu privilegierea unor anumite canale de distributie. Iar cine are relatii, va mai avea, … cine nu, sa faca bine sa puna mana pe lucru, caci si munca elibereaza, nu numai democratia.

Maintenant je sais, je sais…

Sursa: BROMOTION Consultancy

Mihai Costea (Senior Adviser, Bromotion Consultancy, Bruxelles)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top