Bani europeni pentru pumnii juvenili si romanesti

 

Proiectul „Tinerii impotriva violentei” presupune, printre altele, organizarea a unor lectii in scoli, referitoare la consecintele violentei in relatiile interumane. Proiectul a obtinut o finantare in valoare de 500.000 euro, desfasurandu-se in scoli din 7 judete din Romania.
Studiile UNICEF arata ca in Romania 73% dintre parinti recurg la abuz fizic ca practica de educare a copiilor. Iar aproape 5.000 de copii sunt inregistrati anual de catre Inspectoratul General al Politiei drept victime ale violentei. Un sfert dintre acesti copii sunt agresati, batuti in scoala unde invata.

Vorbim de copiii cu varsta sub 14 ani. Si chiar daca avem o lege care ii protejeaza de astfel de situatii, nu s-au schimbat si atitudinile, mentalitatile. Tocmai asta ne propunem sa facem cu proiectul „Tinerii impotriva violentei”, isi incheie introducerea-pledoarie, psihologul Andreea Biji de la organizatia Salvati Copiii Romania.

In februarie anul acesta, Andreea a pus pe hartie strategia de impiedicare a violentei in scoli. Sase pagini. Organizatia pe care o reprezinta a incheiat un parteneriat cu Ministerul Educatiei, iar acesta din urma a completat documentatia si a aplicat pentru o finantare europeana din categoria celor strategice, structurale.

La sfarsitul lui martie a aflat ca dosarul a fost aprobat si ca „Salvati Copiii Romania” va primi in cont 500.000 de EUR, bani europeni.

Bani o sa fie. Din belsug. Cum si pe ce o sa-i dramuiasca Andreea Biji si ONG-ul unde isi are cartea de munca?

Pentru a obtine o finantare europeana, cei care iti dau banii trebuie convinsi ca gandesti matematic.

Si ca nu vei iesi pe minus la decontul final. Iata cum arata, in cifre, strategia de impiedicare a violentei in scoli, document atasat la dosarul de obtinere a fondului structural. Pe ce va cheltui banii „Salvati Copiii Romania”, ONG-ul care, in acest proiect, va lucra direct cu potentialele victime ale violentei in scoli?

Cum vor fi folositi cei 500.000 de euro, astfel incat, la sfarsitul celor trei ani de aplicare (startul actiunii se va da la iarna, pana atunci se va face selectia scolilor si a specialistilor), raportul final sa sune cam asa: „Programul «Tinerii impotriva violentei» a redus numarul cazurilor de violenta in scoli ” copii batuti de alti copii, copii batuti de profesori, profesori agresati de elevi – cu 15-50 %!- Raspunde psihologul Andreea Biji, citandu-ne din propria-i strategie.

„Vom selecta scoli din 7 judete – Timis, Mures, Iasi, Neamt, Dolj, Arges, Suceava – si din Bucuresti. In scoli vom face 10 lectii, de o ora fiecare, timp in care copiii vor ajunge sa cunoasca, interactiv, consecintele violentei in relatiile interumane; vom tipari pliante informative; vom instrui 16 specialisti formatori care sa promoveze in tara programul antiviolenta in scoli; vom instrui 160 de profesori, consilieri scolari la nivel judetean, intr-o sesiune de doua zile; vom instrui 100 de voluntari, timp de o luna; se va crea un site pe tema violentei, care sa fie accesibil copiilor sub 14 ani; se va tipari o revista pentru copii cu tematici anti-violenta; vom elabora si tipari un ghid de bune practici si purtare in scoli; se vor organiza doua tabere de instruire si schimb de experienta, in care vor fi cooptati copiii cu rezultate bune in campania anti-violenta in scoli.

Copiii si banii,in banca!

Psihologul Andreea Biji ne face si o psiho-prognoza: „Dupa cei trei ani de program, copiii vor invata cum sa tina sub control tensiunea, cum sa negocieze. Azi, in scoli, ei raspund agresiv, fie verbal, fie fizic, la orice provocare, oricat de mica. Au un respect fata de sine foarte scazut. Implicit si fata de ceilalti, copii si adulti”.

Finantatorul, Uniunea Europeana, va livra curand in conturile „Salvati Copiii ROMANIA” cei 500.000 de euro. Se asteapta ca, peste trei ani, banii sa se transforme in 13.200 de copii care sa stie sa atenueze conflictele iscate in timpul scolii. Copii care ii vor educa pe alti copii. Ba chiar si pe parinti.

„Copiii, galagiosi si mai permeabili la violenta, din ultima banca, vor avea atitudine de prima banca”, rezuma Andreea Biji.

Lectia „Fonduri structurale” s-a terminat. Salvati Copiii Romania, ai nota 10. Treci in banca! Pardon, treci pe la banca sa-ti iei finantarea europeana!

Nume proiect: „Tineri impotriva violentei
Forma de finantare: FOND STRUCTURAL UE
Aplicant: Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului
Partener: Salvati Copiii Romania
Valoarea finantarii pentru partener: 500.000 EUR
Perioada de derulare: 36 de luni
Ratiunea proiectului: in 75% dintre scoli exista acte de violenta

Sursa: EuROpeanul

Razvan Petrisor (Redactor, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top