Fonduri pre-aderare pentru post-escaladare

 

Salvamontistii din Sibiu au dat startul la accesarea programului Phare. Acestia au depus doua proiecte in cadrul programului, „Siguranta in munti” si „Punct medical Salvamont la Paltinis”. Acestea au un buget de 98.625 de euro, respectiv 35.226 de euro.
Salvamontistii din Sibiu sa acceseze Phare stiu!

In Romania, una din sase persoane implicate intr-un accident montan moare in urma leziunilor suferite. Distanta de la locul recuperarii victimei si pana la spitalul cel mai apropiat este „fatal” de mare.

Aproape 50 de turisti si alpinisti amatori au cazut de pe munte, s-au pravalit in rape, luati de avalan se sau pacaliti de povarnis, in Masivele Fagaras si Cindrel. Pentru opt dintre ei, a fost ultimul suis, dar, mai ales, cel de pe urma cobora s din viata. Cifrele sunt valabile pentru ultimele 12 luni. Statistica apartine salvamontistilor sibieni.

Tot ei, intre doua operatiuni, s-au descaltat de bocanci si, la o cana cu ceai, au pus pe hartie o idee care in cateva luni a devenit proiect finantat prin fonduri Phare: „Punct medical Salvamont in statiunea Paltinis”. „Nici grea, nici usoara, dar sigur o altfel de… escaladare”, marturiseste Adrian David, sef peste Salvamont Sibiu.

Prima finantare pentru prim-ajutor

Grea „escaladarea” pana la obtinerea finantarii Phare! Salvamonti stii sibieni nu au timp liber, cand sunt in serviciu, decat cam doua ore pe zi. insa timp de o luna, asta primavara, jumatate din portia zilnica de recuperare fizica si psihologica au consumat-o gandindu-se si sfatuindu-se cum sa puna pe picioare un centru medical in cea mai „inalta” (adica aflata la cea mai mare altitudine) statiune montana din tara.

La Paltinis, unde zapada, in strat viguros, zaboveste pana la 6 luni pe an.

Salvamontistii s-au gandit ca baza medicala, unde pacientilor recuperati din munte sa li se acorde un prim-ajutor precum in camera de garda a unui spital de urgenta, trebuie sa aiba calitatile constructive ale unui centru similar aflat in zonele arctice. Au intrat pe internet, s-au sfatuit cu cativa ingineri, au studiat documentatia de prezentare de la firme specializate in astfel de contructii, apoi au adunat ” cat sa umple un rucsac ” brosuri, prospecte cu echipament medical specific unei camere de garda.

„Ne-am dorit un centru medical tip container, care sa asigure servicii medicale si confort pacientilor pana cand ei sunt preluati de ambulante si dusi la spitalele din Sibiu. Am facut documentatia, intr-o luna de zile, am depus cererea pentru finantare europeana, iar pe 28 februarie anul acesta am primit aprobarea.

Finantarea prin Phare este de 35.226 de euro din totalul de 45.265 de euro. Restul ii primim de la Consiliul Judetean Sibiu”, spune, cu mandrie-n glas, salvamontistul-sef Adrian David. ªi pastreaza la sfarsit urmatoarea poveste de succes cu… motorizare 4×4.

A doua finantare: pentru eficienta dubla

Ai victime. Din nefericire! Ai unde sa le duci pentru a le tine in viata, pana le preiau medicii. Din fericire! Drumul de la nefericire spre fericire trebuie sa fie parcurs in timp util. Altfel, sansele de happy end se micsoreaza. Asa ca, salvamontistii sibieni au mai depus un proiect apt de finantare Phare: „Siguranta in munti”.

„Concret, avem nevoie de o masina de teren si un ATV care sa formeze o unitate mobila de interventie, astfel incat sa micsoram cu 50% durata parcurgerii drumului de la locul unde primim S.O.S.-ul si pana la accidentat. Am constatat ca parametrul timp este decisiv pentru supravietuirea si stabilizarea victimelor”, spune ” mai bine zis, decreteaza ” Adrian David.

Eficienta tine si de echipamentele de interventie, dupa cum arata lista cu articole care fac obiectul celei de-a doua finantari Phare obtinute de Salvamont Sibiu in acest an: ATV ” QUAD (vehicul teren) ” 1 buc., Autovehicul de teren 4×4 ” 1 buc., targa tip Mariner ” 1 buc., targa speciala ” 1 buc., dispozitive de transport in abrupt ” 1 buc., troliu ” 2 buc., corzi alpine diferite ” 4 x 50 m, corturi ” 3 buc., surse de incalzire (primusuri) ” 3 buc., ciocane alpinism – 2 buc., saltele izopren ” 6 buc., sac izoterm pentru transport accidentat ” 1 buc., hamuri de siguranta ” 6 buc., defibrilator ” 3 buc., aspirator de secretii ” 3 buc., puls oximetru ” 3 buc., butelie de oxigen cu reductor de presiune ” 3 buc., balon Ruben cu masca de ventilatie ” 3 buc., masca de oxigen ” 3 buc., patura termoizolanta ” 3 buc., trusa medicala de interventie ” 3 buc., statie radio emisie-receptie mobila ” 1 buc., statii radio emisie- receptie portabile – 6 buc., sistem GPS propriu ” 1 buc., GPS de orientare ” 2 buc. etc.

La capatul listei, totalul asigurat din finantare Phare: 98.625 de euro, la care s-au mai adaugat salariile salvamontistilor cu un cuantum de aproximativ 13.000 de euro. Asta ca sa va convingeti ca, atunci cand solicitati o finantare Phare, trebuie sa fiti foarte atenti la prezentarea detaliilor. Listate unul dupa altul, fara zgarcenie…

Acum, ca am coborat cu bine la baza reportajului (in varf, ne-am infipt titlul!), sa citam din Rheinhold Messner, un fost mare alpinist: „Cei mai mari alpinisti sunt cei in viata”. Parafrazam: „Cele mai bune proiecte Phare sunt cele aprobate”.

Tipul finantarii: Phare
Solicitant: Salvamont Sibiu

Proiect 1: „Siguranta in munti”
Valoarea finantarii: 98.625 de euro

Proiect 2: „Punct medical Salvamont la Paltinis”
Valoarea finantarii: 35.226 de euro

Sursa: EuROpeanul

Razvan Petrisor (Redactor, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top