Cea mai puternica regiune

 

Studii efectuate in ultima vreme arata ca influenta in sens pozitiv, chiar dinamizator, a Bucurestiului, din punct de vedere economic, social si nu numai, depasesete cu mult granitele administrative ale orasului si chiar ale judetului Ilfov. Dezvoltarea in ritm alert a orasului atrage dupa sine ca un magnet potentialii investitori straini, dar si pe cei romani.
euRopeanul: Cum se vede dezvoltarea regionala din cea mai puternica regiune a tarii, cea care, de altfel, cuprinde si capitala?

Dan Nicula: Fara indoiala ca prezenta Bucurestiului in regiune influenteaza in sens pozitiv, as spune chiar dinamizator, aceasta dezvoltare, actionand ca un magnet pentru potentialii investitori straini, prin conditiile si, mai ales, prin oportunitatile oferite. Desigur, „magnetismul” sau se manifesta in egala masura si la nivelul investitorilor romani, care beneficiaza aici de doua aeroporturi internationale operationale – 70% din traficul international al Romaniei, atat marfuri, cat si calatori, care, iata, deja se dovedesc insuficiente!

Se impune astfel constructia celui de-al treilea, la care se adauga posibilitatea accesarii oricarui colt din tara, prin cele opt magistrale de cale ferata si interconectarea internationala prin cele doua coridoare pan-europene IV si IX, precum si prin cele 2 axe paneuropene,
7 si 18, si asa mai departe!

Este o regula deja faptul ca, in regiunile care au in componenta lor capitale sau mari orase, dezvoltarea este „condusa” de acestea. Mai mult, in cazul nostru, toate studiile din ultima vreme arata ca „influenta” Bucurestiului (din punct de vedere economic, social etc.)
se intinde mult peste granitele sale administrative.

Exista deja o zona de influenta metropolitana care depaseste putin chiar si judetul Ilfov. Ideal ar fi, in opinia mea, ca aceasta „influenta” sa fie si reglementata, planificata. Totusi, din punct de vedere strict al finantarilor comunitare, gandindu-ne la diferenta
de dezvoltare fata de alte regiuni, prezenta Bucurestiului inseamna mai putini bani alocati prin POR, dar acesta nu este un aspect de natura sa ingrijoreze.

euRopeanul: Care dintre axe merge cel mai bine la dumneavoastra?

Dan Nicula: Daca luam ca etalon numarul de proiecte depuse la primul termen-limita din 2008, se poate spune ca Domeniul major de interventie 4.3. – „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” are cea mai mare cautare.

Desigur, aceasta este o abordare „de suprafata”, deoarece microintreprinderile in regiune imprima un ritm de dezvoltare mult mai dinamic, dar influenta lor in dezvoltarea regiunii Bucuresti-Ilfov nu poate fi decat redusa, tinand cont de sumele alocate acestei prioritati prin POR.

In ceea ce priveste interesul diferit pentru axele POR din partea beneficiarilor, as dori sa mai subliniem cateva aspecte. Astfel, Regiunea
Bucuresti-Ilfov beneficiaza de cea mai redusa alocare financiara din POR.

euROpeanul: Exista probabil o explicatie.

Dan Nicula: Desigur. in etapa de programare (de concepere a POR), estimarile facute de noi privind necesarul de finantare aratau ca exista un
interes major pentru proiecte de tip reabilitare urbana care, la acea vreme constituiau prioritatea unu a POR.

Intre timp, abordarea acestui domeniu de interventie s-a schimbat, trecand de la abordarea de tip proiect integrat la abordarea de tip plan, din care se finanteaza proiecte individuale care se regasesc in plan.

Mai mult, in cazul acestei prioritati nu este nici in acest moment foarte clara abordarea pe care o poate avea regiunea Bucuresti-Ilfov (respectiv, pol de crestere sau pol urban de dezvoltare). Totodata, exista un decalaj semnificativ (de cateva luni) intre lansarea Domeniului major de interventie 2.1 si lansarea celorlalte domenii prioritare ale POR, de unde presupunerea ca acelasi decalaj va exista si intre proiectele depuse.

Probabil, numarul de proiecte depuse pana in prezent la sediul agentiei noastre nu impresioneaza spectaculos cititorii. Doresc insa sa
mentionez faptul ca, pentru aproape toate axele prioritare ale POR care au drept beneficiari autoritatile publice locale, exista in acest moment proiecte aflate in stadiul de pregatire pentru depunere.

Sursa: EuROpeanul

Ana Maria Sandu (Redactor EuROpeanul , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top