Pe unele axe, fondurile pot fi insuficiente – Interviu cu Laszlo Borbely

 

In 2007, am dat circa 1,2 miliarde de euro Uniunii Europene si am luat 1,8 miliarde de euro pentru ca s-au derulat si continua programele de preaderare. Anul acesta s-a dat startul la absorbtia fondurilor, dar nu va fi un an spectaculos intrucat se semneaza contracte, urmeaza licitatii. Insa din 2009 va incepe absorbtia fondurilor cu adevarat.
euROpeanul: Domnule Laszlo Borbely, de ce avem nevoie de o politica regionala si de planuri de coeziune sociala in Europa?

Laszlo Borbely: Sunt doua lucruri diferite. Vorbim de coeziunea economica si sociala in ultima perioada. Cred ca e bine ca, mai nou, este adusa in discutie problema coeziunii teritoriale. Iar daca vorbim de dezvoltare regionala, trebuie sa vorbim de dezvoltare teritoriala si coeziune teritoriala, una dintre cele mai dificile provocari pentru perioada urmatoare.

Cred ca noi suntem activi in acest domeniu din 2005, de cand am inceput conturarea unei strategii de dezvoltare spatiala a Romaniei, in care spunem ca, daca nu exista o corelare intre strategii institutionale pe orizontala cu dimensiunea teritoriala, atunci nu poti avea o conceptie despre dezvoltare durabila, dezvoltare teritoriala pe termen mediu si lung.

Unii spun chiar, la nivelul UE, ca unii cercetatori pun teoria in fata insa aceasta nu se valorifica in practica. Eu nu cred ca este asa. De aceea, sunt multe initiative, mai ales la nivelul DG REGIO, initiative care tin de lansarea programelor de cooperare teritoriala, programe cu nume foarte interesante, dar despre care foarte putina lume stie, desi sunt foarte importante pentru dezvoltarea teritoriala.

Poate nu intamplator se va lansa in octombrie Carta Verde a Coeziunii Teritoriale, dupa care va urma o dezbatere pe baza acestui document cu scopul de a pregati ce va fi in 2013.

In 2013, sper ca bugetul UE sa tina mai mult cont de aceste concepte si, totodata, de disparitatile intre diferite tari din UE, dintre diferitele regiuni. Vor fi multe discutii pentru ca, evident, tarile care sunt mai dezvoltate nu ar dori ca foarte multi bani sa mearga catre teritoriile care sunt mai putin dezvoltate.

Unora nu le place foarte mult ideea de coeziune teritoriala pentru ca de acolo reies acele disparitati. Insa, daca ne gandim la UE, nu trebuie sa ne gandim numai la acest concept foarte frumos, ci si daca vrem o Europa unita cat de cat, cu tari cat mai apropiate unele de altele. Iar daca vrem acest lucru, trebuie sa punem fata in fata realitatea din diferite tari: sunt tari mai dezvoltate si tari mai noi care au aderat la UE si nu pot in 20 de ani sa recupereze ce-au pierdut in 50 de ani de comunism.

Romania si Bulgaria, chiar si alte tari, au de recuperat foarte mult. Pentru a deveni o piata competitiva, este nevoie de masuri care tin de mai multi bani si nu numai. Asta este, in esenta, marea provocare si vom vedea ce va fi cand se va discuta bugetul in 2013.

euROpeanul: Poate nu intamplator comisarul Danuta Hubner vine din tarile nou aderate.

Laszlo Borbely: Este normal pentru statutul sau sa fie un comisar globe-trotter care umbla in toate tarile UE. E bine ca vine din nou in Romania, a fost si in luna iulie a anului trecut, cand am lansat Proiectul Operational Regional. Este o persoana care sustine coeziunea teritoriala, dezbate aceasta problema si este foarte activa in UE pe temele acestea. Evident, anul 2009 este foarte important pentru ca vor fi alegeri pentru Parlamentul European si, in functie de rezultatele alegerilor, se va forma noua comisie. Vom vedea si dupa 2009 ca UE va intra intr-un nou stadiu, in functie de rezultatele alegerilor politice.

euROpeanul: Cati bani va primi Romania in cadrul Proiectului Operational Regional?

Laszlo Borbely: Pentru 7 ani, finantarea prevazuta pentru Proiectul Operational Regional este de 4,4 miliarde de euro din care 3,72 de miliarde de euro reprezinta fondurile nerambursabile din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Eu cred ca vor fi putini bani, mai ales daca luam in calcul proiectele depuse deja pe unele axe. Sper sa cheltuim acesti bani cat mai repede.

euROpeanul: Cum vor fi repartizati?

Laszlo Borbely: Fondurile sunt repartizate pe cele sase axe care sunt cunoscute. In primul rand, sunt repartizate echilibrat intre cele 6 axe. Cea mai mare suma este alocata Axei 1 pentru sprijinirea dezvoltarii urbane. Romania „se va inchide” in cativa ani daca nu facem lucrari de infrastructura. O parte din problemele care tin de circulatia in orase le putem rezolva si cu acesti bani. Insa problema este infrastructura de transport mare. Trebuie sa recunoastem, timp de 18 ani, toate guvernele care au fost au dat bani, dar nu pe baza unei strategii inchegate.

In 2005, am avut la Ministerul Transporturilor o dezbatere destul de aprinsa, desi nu era neaparat domeniul meu. Era vorba despre strategia ministerului in ceea ce priveste infrastructura si atunci am spus ca, daca nu pornim cu centurile ocolitoare, daca tot stam si ne certam cu diferiti contractori sau cu BEI, atunci n-o sa putem construi aceste centuri, autostrazi, care ar fi trebuit construite acum 5-10 ani.

Cand am fost cu Danuta Hubner anul trecut la Sibiu, am oprit la intrare crezand ca este un accident, dar mi s-a spus ca este „normal”, in fiecare zi dupa-amiaza, nu poti sa intri in Sibiu pentru ca se formeaza o coada de 4-5 km.

Revenind la acesti bani, trebuie sa ne miscam foarte repede in ceea ce priveste infrastructura, dezvoltarea urbana, atat la proiectele care tin de Proiectul Operational Regional, cat si la proiectele care tin de alte programe operationale.

euROpeanul: Cati bani a luat Romania in 2007 prin Proiectul Operational Regional?

Laszlo Borbely: In 2007, nu aveam cum sa absorbim bani, pentru ca a fost un an de pregatire pentru toate tarile. Romania a fost a saptea tara din 27 care a incheiat si lansat programele operationale. Proiectul Operational Regional este deocamdata in grafic. Anul acesta am inceput sa incheiem contracte si urmeaza sa fie cheltuiti si bani.

As vrea sa clarific o supozitie conform careia noi dam mai multi bani la UE decat luam. Nu este asa. In 2007, am dat circa 1,2 miliarde de euro si am luat 1,8 miliarde de euro, s-au derulat si continua programele de preaderare. Anul acesta trebuie sa incepem absorbtia fondurilor, dar nu va fi un an spectaculos intrucat se semneaza contracte, urmeaza licitatii. Insa din 2009 va incepe absorbtia fondurilor cu adevarat.

euROpeanul: Pe ce axa au fost depuse cele mai multe proiecte?

Laszlo Borbely: Evident, pe Axa 2, care se refera la infrastructura. Unele regiuni au depus de doua ori mai multe proiecte decat suma alocata regiunii respective pe 7 ani. Probabil aici trebuie sa facem o analiza, sa facem o redistribuire a fondurilor intre axe.

In al doilea rand, Guvernul va trebui sa aiba un program pentru a finanta acele proiecte care nu vor primi fonduri prin POR . Si vor fi multe proiecte importante in aceasta situatie. Ganditi-va ca pe Axa 2, pentru 7 ani, avem 876 milioane euro, iar in acest moment sunt depuse proiecte in valoare de 1,4 miliarde de euro. De aceea, Guvernul va trebui sa aiba programe de finantare din bugetul propriu care sa ajute aceste proiecte, pentru ca sunt foarte bune si trebuie valorificate.

euROpeanul: Pe ce axe s-au depus cele mai putine?

Laszlo Borbely: Pe Axa 3, prin care se finanteaza proiecte de infrastructura sociala: servicii sociale, educatie si sanatate. Numarul scazut de proiecte poate fi explicat si prin faptul ca sunt proiecte mai mici, iar autoritatile locale s-au concentrat mai mult in aceasta perioada pe proiectele de infrastructura pentru Axa 2. Prin aceste proiecte poate fi reabilitata si modernizata infrastructura scolara, din sanatate sau cea a serviciilor sociale.

Un domeniu important al acestei axe este cel prin care, in fiecare regiune, vor fi realizate centre SMURD. Este vorba de 100 de milioane de euro alocate pentru dotare in toata tara a acestor servicii de urgenta.

Evident, nu trebuie sa uitam ca a fost si an electoral. Incepand din martie-aprilie, oamenii au fost ocupati cu alegerile, dupa alegeri s-au convocat noile structuri, iar acum au inceput sa fie convocate pentru a lua decizii CRESC-urile, din care fac parte reprezentanti ai autoritatilor publice locale. Acest program a fost descentralizat 100%, deci noi nu luam niciun fel de decizii la nivel de minister. Regiunile si autoritatile iau aceste decizii.

euROpeanul: Credeti ca etapa de aprobare a proiectelor este mai dificila decat cea de implementare?

Laszlo Borbely: Sunt complicate toate etapele. Am spus de mai multe ori si am cerut autoritatilor locale sa aloce fonduri pentru dezvoltarea capacitatii administrative pentru a derula proiectele. Sunt proiecte dificile si daca nu sunt oameni pregatiti, nu le vor putea gestiona.

euROpeanul: Cum arata un proiect de success?

Laszlo Borbely: Va pot spune, probabil, cam peste un an. Primele contracte le-am semnat in aprilie, este vorba de proiecte pentru drumuri judetene. Acum trebuie sa fie lansata licitatia de executie. Peste un an de zile voi putea spune: Da este un proiect de succes!. Pentru ca a fost semnat in timp, au fost facute licitatiile in termenul prevazut si s-au facut drumurile respective.

Sursa: EuROpeanul

Angela Avram (Redactor EuROpeanul , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top