Doua drumuri, doua motive de mandrie

 

Asa cum ne-am obisnuit deja, nici cei de la ADR Nord-Est nu ies din tipar si prefera tot Axa prioritara 2 – Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, domeniul de interventie 2.1 – Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane, inclusiv soselele de centura.
Altfel spus, doua drumuri din Regiunea Nord-Est sunt pe cale de a fi aduse la standarde europene, cu ajutorul banilor comunitari.

Primul pe lista este drumul interjudetean DJ 248 Iasi – Vaslui. Desigur, scopul reabilitarii si modernizarii lui este acela de crestere a gradului de mobilitate a populatiei, bunurilor si serviciilor intre judetele Iasi si Vaslui.

In plus, se va rezolva problema conexiunii la reteaua de drumuri nationale, dar si scoaterea din izolare a unor zone rurale cu o dezvoltare deficitara.

Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, cuprinzand perioada de la constituirea echipei de implementare pana la receptia lucrarilor si transmiterea raportului final.

Solicitantul proiectului este Consiliul Judetean Iasi, care a initiat acest proiect in parteneriat cu Consiliul Judetean Vaslui.

Valoarea totala eligibila a proiectului este de 59.021.590,92 RON, din care valoare solicitata 57.841.159,16 RON. De cei 29,4 km drum judetean reabilitati prin acest proiect se vor bucura in primul rand cei 39.047 locuitori ai celor sapte comune traversate de DJ 248, precum si cei 722 agenti economici care isi desfasoara activitatea in aceste localitati.

Proiectul va contribui la cresterea traficului de marfa si pasageri cu 10% in urmatorii cinci ani.

Al doilea proiect, motiv de mandrie pentru ADR Nord-Est, este reabilitarea si modernizarea drumului de interes regional DJ 208, limita judetului Neamt – Iasi – limita judetului Suceava. Durata de implementare este de 29 de luni, din care 24 luni sunt alocate lucrarilor de constructii.

Consiliul Judetean Iasi, care a initiat acest proiect, are in vedere investitii pe doua tronsoane de drum ale DJ 248, respectiv tronsonul cuprins intre km3+000 si km 25+500, pana la intrarea in orasul Pascani si al doilea tronson de la iesirea din orasul Pascani de la km 29 + 940 la km 48 + 960.

Valoarea totala eligibila a proiectului este de 51.035.937,25 RON din care valoare solicitata 50.015.218,50 RON. Beneficiarii directi ai acestui proiect vor fi cei 34.235 locuitori ai comunelor Mircesti, Halaucesti, Mogosesti-Siret, Stolniceni-Prajescu, Valea Seaca si Lespezi.

Se asteapta ca reabilitarea celor 41,5km de drum judetean sa contribuie la cresterea cu 17% a traficului pe traseul DJ 208 si sa fie create 120 locuri de munca in termen de cinci ani.

Sursa: euROpeanul

Ana Maria Sandu (Redactor EuROpeanul , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *