Ascensiunea unei superputeri (II)

In ultimii 15 ani, India a cunoscut momente cumplite: doi lideri politici asasinati, spectrul falimentului si al foametei bantuind, riscul unui razboi nuclear, numeroase tulburari interne. Si totusi, ce-a fost greu pare sa fi trecut, iar acum viitorul suna plin de incredere si de optimism.

Limba engleza ii ajuta foarte mult pe indieni pe piata IT si a comunicatiilor. Caci dezvoltarea Indiei nu a urmat calea traditionala, ci s-a trecut direct la industriile high-tech si servicii. Domeniul IT a transformat tara. Numai exportul de software asigura importurile de titei, bunaoara.

Orase precum Mumbai, Bangalore sau Hyderabad au devenit celebritati in domeniu. Multe firme indiene au inceput sa aiba succes pe plan international, cum e Tata Steel, sau Mittal Steel, care pot fi gasite pe lista Fortune 500, a celor mai mari corporatii multinationale, la care putem adauga firme ca Videocon, Moser Baer, Bharat Forge sau Reliance Industries.

De asemenea, marile companii occidentale sau asiatice sunt prezente in India: Nokia, Hyundai, Renault, Posco, BMW, Nissan, Suzuki, Ford s.a.

Desi are o populatie activa de cca. 500 milioane de locuitori, doar aproximativ 12% dintre ei platesc impozite, restul facand parte din asa-zisul „sector neorganizat”: agricultura, comert, mici manufacturi, restaurante etc. Veniturile acestora din urma sunt foarte mici. Se poate spune ca majoritatea mainii de lucru lucreaza la negru, pe perioade determinate.

Un alt dezavantaj al Indiei il constituie infrastructura foarte proasta. Daca industria IT nu are nevoie de ea, cea producatoare are. Iar autostrazile, podurile, aeroporturile, caile ferate, alimentarile cu apa, cele cu curent electric etc. fie lipsesc, fie sunt intr-o stare proasta. Transporturile sunt un adevarat cosmar, mai ales in sezonul musonului, facand sa se piarda 40% din productia alimentara.

Aceasta stare de fapt rapeste cateva procente bune din cresterea economica posibila. De aceea guvernul si-a propus ca in perioada 2007-2012 sa cheltuiasca peste 500 de miliarde dolari numai pentru infrastructura. Dar guvernul are o datorie publica uriasa, de aceea el va incerca sa atraga si alte fonduri decat cele bugetare.

Sunt invitate sa investeasca marile companii specializate in infrastructura ale lumii, in conditiile in care numarul posesorilor de automobile din India se dubleaza la fiecare cinci ani, piata situandu-se pe locul al saptelea in lume.

O alta problema majora a Indiei o constituie coruptia endemica si politicile populiste. Se apreciaza ca aceasta inghite un sfert din banii publici. Si totusi, chiar cu aceste probleme, India progreseaza, beneficiind si de o pozitie geostrategica foarte buna si de relatii asemenea cu marile puteri, mai putin China, care ramane eternul rival, desi pare ca lumea le incape pe amandoua, chiar in calitate de superputeri.

In ultimii 15 ani, India a cunoscut momente cumplite: doi lideri politici asasinati, spectrul falimentului si al foametei bantuind, riscul unui razboi nuclear, numeroase tulburari interne. Si totusi, ce-a fost greu pare sa fi trecut, iar acum viitorul suna plin de incredere si de optimism.

Tara a devenit o democratie matura, cea mai mare din lume. Oamenii au inceput sa simta puterea votului, iar diversitatea mare a ofertelor politice face ca extremele sa nu aiba sanse. Economia creste rapid. In fiecare saptamana, practic, in tara intra cate un miliard de dolari.

Mii de indieni au devenit milionari. Se formeaza o clasa de mijloc, care zdruncina sistemul de caste si schimba multe traditii si prejudecati. Apoi, majoritatea populatiei are sub 25 de ani, deci e o tara foarte tanara si solida demografic.

Totusi, subzista inca foarte multa saracie, sunt multe milioane de oameni care traiesc cu un dolar pe zi, in special la sate. sunt si pentru ei proiecte, dar lucrurile se misca extrem de incet. Agricultura nu poate oferi suficienta hrana pentru toti. Apoi, se intampla ca si mediul se degradeaza mai grav ca oricand.

Cu toate acestea, tinerii, entuziasti si pragmatici, spun ca India incepe sa infloreasca, ca e tot mai plina de viata. Cultura si ideile indiene se raspindesc din nou in lumea intreaga. Noi idei si o noua cultura.

0 Replies to “Ascensiunea unei superputeri (II)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top