Avertizare: Modificarea legilor privind conflictele de interese ar putea bloca derularea unor programe europene

Euro1.jpg

EuroCombaterea conflictelor de interese reprezinta, pentru oficialii Comisiei Europene, o conditie pentru derularea fondurilor europene.

Aceasta problema a stat la baza blocarii unor programe in anul 2012. Pericolul a reaparut odata cu propunerile de modificari in Codul Penal pe acest subiect.

„Pericolul este iminent”, au explicat pentru EurActiv surse apropiate Comisiei Europene si confirmat de Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, daca modificarile vor intra in vigoare.

Intre timp, ANI a obtinut finantare de circa 7 milioane de euro pentru sistemul electronic pentru depistarea conflictelelor de interese in achizitiile publice pe fonduri europene.

Conflictele de interese in cadrul procedurilor de achizitii publice au reprezentat principala deficienta constata de misiunile de audit ale Comisiei Europene, in 2012, si au cantarit greu in deciziile de pre-suspendare a trei programe, plus a atras o avertizare pentru un al patrulea program operational.

Detalii despre problemele legate de conflicte de interese in achizitiile publice, pe programe:

  • in cazul Programului Cresterea Competitivitatii Economice, conflictul de interese in relatia companii care au evaluat proiectele – consultanti care au intocmit proiecte este prima pe lista neregulilor care au condus la suspendarea acestuia de catre Comisia Europeana;
  • in cadrul POS Transport, au fost reverificate toate dosarele de achizitie publica in cadrul proiectelor contractate, pentru a vedea daca exista sau nu suspiciuni de frauda si pentru a evita sau a combate conflictele de interese;
  • Programul Operational Regional a suferit, la randul sau, o pre-suspendare din cauza situatiilor de conflicte de interese descoperite in cadrul procedurilor de achizitii pentru componenta de infrastructura regionala si locala – mai concret, in relatia autoritatilor locale cu antreprenorii;
  • in cazul Programului Operational Sectorial Mediu, desi acesta nu a fost suspendat, a existat o avertizare si o solicitare pentru intocmirea unei proceduri speciale pentru evitarea conflictelor de interese.

In acelasi timp, Comisia Europena a mentionat problema conflictelor de interese in cadrul achizitiilor publice in cadrul rapoartelor oficiale, constant, in ultimii ani.

Deblocarea programelor, cateva luni mai tarziu, a fost bazata pe o serie de masuri adoptate de Guvern care au convins Comisia Europeana ca problema este abordata cu eficienta si seriozitate maxima. „Masurile legate de conflictele de interese au fost decisive pentru deblocarea programelor”, au declarat pentru EurActiv.ro surse apropiate Comisiei Europene.

Intre acestea, extinderea atributiilor Agentiei Netionale de Integritate astfel incat sa includa verificarea conflictelor de interese – modificari aparute la inceputul anului 2013 si demersurile ANI de a dezvolta un sistem informatic care va depista conflictele de interese in achizitiile publice pe fonduri europene.

Presedintele ANI: „Pericolul este iminent”

Pericolul asupra derularii programelor cu fonduri UE a revenit, odata cu votarea in Parlament a unor modificari in Codul Penal, in „martea neagra” (10 decembrie 2013).

Pe scurt, au fost votate doua proiecte de lege. Prima, PL 467/2012 a fost modificata de deputatii juristi astfel incat sa fie modificata definitia „Conflictului de interese”, iar pedeapsa maxima pentru conflictul de interese sa fie micsorata de la 5 ani la 3 ani de inchisoare.

A doua, proiectul de lege 680/2011 vizeaza, printre altele, scoaterea parlamentarilor, presedintelui si a profesiilor liberale din randul „Functionarului public”.

Implicit prin aceste modificari vor fi afectate verificarile legate de conflictele de interese din cadrul achizitiilor publice prin proiectele cu fonduri europene. Practic, se minimizeaza toate eforturile anterioare de a convinge oficialii de la Bruxelles ca aceasta problema este tratata cu maxima seriozitate si ca este tinuta sub control. Va fi numai o chestiune de timp pana cand sa apara noi sesizari de nereguli, urmate de controale drastice si, probabil, sanctiuni.

Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, a confirmat informatiile obtinute de EurActiv.ro: „Pericolul care ameninta, din nou, programele cu fonduri europene este iminent, daca modificarile vor intra in vigoare”.

Toate acestea, in timp ce la nivel institutional se fac progrese in directia controlarii si prevenirii conflictelor de interese, conform angajamentelor fata de Comisia Europeana.

Concret, intre initiativele care au convins Bruxelles-ul se numara proiectul ANI de dezvoltare a unui sistem electronic pentru depistarea conflictelor de interese in achizitiile publice pe fonduri europene.

Recent, ANI a semnat contractul de finantare pentru acest proiect, in valoare de circa 7 milioane de euro (31.025.648,50 Lei) , prin fonduri UE (programul Cresterea Competitivitatii Economice, Axa III, Domeniul de interventie: „Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice moderne”).

Horia Georgescu a mai declarat pentru EurActiv ca procedura de achizitii publice pentru dezvoltarea sistemului electronic va fi lansata in zilele urmatoare.

Sursa: EurActiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *