Banca Centrala Europeana incurajeaza tehnologiile financiare, dar avertizeaza asupra bitcoin si cybercrime

bitcoin.jpg

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, care patroneaza moneda euro, a incurajat luni, la Bruxelles, dezvoltarea tehnolgiilor inovatoare in serviciile financiare si a firmelor fintech, insa a lansat avertismente privind ascensinea blockchain-ului, concept care sta la baza criptomonedelor de tip bitcoin. El a atras atentia si asupra criminalitatii cibernetice, care ameninta sistemul bancar. (Corespondenta Startupcafe de la Bruxelles).

Mario Draghi a fost audiat, luni, la Bruxelles, de catre europarlamentarii Comisiei de Afaceri Monetare.

Printre altele, el a abordat si tema inovatiei tehnologice in domeniul financiar:

  • „O mai mare eficienta financiara in zona euro este esentiala pentru imbunatatirea alocarii capitalului si pentru asigurarea utilizarii sale in scopuri productive. Inovatia in instrumentele, serviciile si infrastructurile financiare, precum si schimbarile in organizarea pietelor financiare pot juca un rol util in acest sens.
  • Inovatia financiara este un proces continuu. Inovatiile au aparut in mod constant in trecut. Unele inovatii ale trecutului au fost introduse pentru a minimiza costurile tranzactiilor si au devenit parte din viata noastra de zi cu zi, cum ar fi cardurile de credit sau bancomatele.
  • Astazi, fintech – aplicarea noilor tehnologii in serviciile bancare si financiare – este o forta potential transformatoare. Monitorizam indeaproape dezvoltarea sa din mai multe motive:
  • – pentru a intelege mai bine impactul acesteia,
    – pentru a evalua riscurile si
    – a adapta mediul de reglementare si abordarile de supraveghere acolo unde este necesar;
    – si sa ne adaptam ca institutie si sa sprijinim inovatia acolo unde este justificata.
  • Dau cateva exemple concrete de ce Fintech este direct relevant pentru sarcinile noastre. Ca banca centrala de emisiune pentru euro, BCE si Eurosistemul au, de asemenea, un interes statutar in ceea ce priveste siguranta si eficienta sistemelor de plati si a infrastructurilor de piata.
  • Unul dintre cele mai active domenii ale inovatiei fintech care ar putea afecta procesarea platilor si a valorilor mobiliare este cel al tehnologiilor distributed ledger (DLT), cum ar fi blockchain-ul.
  • Avand in vedere ritmul rapid al dezvoltarii in acest domeniu, este necesar sa se monitorizeze in permanenta si sa se evalueze riscurile potentiale noi sau mai pronuntate care rezulta din aplicarea noilor tehnologii, cum ar fi DLT, in special in cazul infrastructurilor de plata, de compensare si de decontare.
  • Un astfel de risc posibil este o crestere a fragmentarii pietei in cazul in care diferitele abordari DLT ar trebui sa devina ferm stabilite in paralel in diferite state membre. In plus, cadrul de supraveghere al Eurosistemului trebuie sa ramana eficient daca dorim sa ne indeplinim responsabilitatea in acest nou mediu. Si, desigur, Eurosistemul va continua sa actioneze in conformitate cu mandatul sau de a promova buna functionare a sistemelor de plati.
  • Fintech ofera de asemenea sectorului financiar, in general, o sansa de a oferi servicii mai eficiente gospodariilor si firmelor.
  • Fintech poate, de exemplu, sa ajute bancile sa-si adapteze modelele de afaceri, sa scada costurile si sa exploateze noi oportunitati de afaceri.
  • Firmele Fintech pot, de asemenea, sa completeze capacitatea de creditare a bancilor, actionand ca un canal suplimentar de accesare a creditelor, de exemplu prin intermediul platformelor de imprumut de tip peer-to-peer. Aceasta, la randul sau, poate contribui la reducerea efectelor macroeconomice asupra intreruperilor in furnizarea de credite bancare catre gospodarii si intreprinderi, inclusiv pe cele mai mici.
  • In acelasi timp, cresterea relevantei institutiilor financiare non-bancare (IFN) si a inovarii digitale in furnizarea de servicii financiare poate, de asemenea, sa prezinte noi riscuri. De exemplu, este esential sa se evalueze si sa se adapteze cadrul prudential pentru a raspunde rolului sporit al nebancarilor si a inovarii financiare, sa se asigure existenta unor conditii de concurenta echitabile atat pentru actorii noi, cat si pentru cei existenti si sa se ofere supervizorilor instrumente adecvate pentru a aborda noi riscuri. In acest scop, suntem implicati activ in activitatea in curs de desfasurare, atat la nivel european, cat si la nivel international.
  • In plus, riscurile care decurg din utilizarea noilor tehnologii trebuie sa fie gestionate cu atentie, in special in contextul preocuparilor sporite privind securitatea informatica.
  • Riscul cibernetic a fost de mult timp o prioritate pentru autoritatile nationale si europene de supraveghere”.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top