Bancile critica plafonarea dobanzilor la credite: Plafonarea trimite clientii IFN-urilor in bratele camatarilor sau in cel mai fericit caz, la case de amanet

pexels-photo-461077.jpeg

Proiectul de lege privind plafonarea dobanzii efective anuale (DAE) la creditele acordate populatiei (ipotecare si de consum) a luat prin surprindere bancile, dar si IFN-urile, iar principala miscare pe care industria financiara o va face va fi demararea unui studiu de impact la nivel de industrie.

„Pur si simplu, ideea plafonarii ne-a luat prin surprindere, atat pe noi, cat si pe IFN-uri. Suntem foarte avansati in procesul de a comanda un studiu de impact la o entitate independenta pe care sa ni-l asumam la nivel de industrie“, a afirmat Bogdan Preda, director executiv al Consiliului Patronatului Bancar (CPBR).

Aceeasi pozitie o are si Asociatia Romana a Bancilor (ARB), care puncteaza ca aceasta initiativa ar putea avea un impact major asupra consumatorilor, institutiilor de credit si a economiei.

„Vom reveni cu o analiza de impact detaliata in scurt timp pentru ca toti decidentii si publicul sa inteleaga nu numai impactul de instanta intai dar si pe cel de instanta a doua. Aceasta initiativa are un impact major asupra consumatorilor, institutiilor de credit si a economiei“, a declarat Florin Danescu, presedintele executiv al ARB.

Deocamdata, proiectul de lege privind plafonarea dobanzilor la credite a primit avizul favorabil al senatorilor din comisiile de buget, economica si juridica. Acestia au stabilit ca dobanda efectiva anuala (DAE) pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca cu de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale (in prezent de 2,25%). in cazul creditelor de consum, dobanda maxima care poate fi perceputa a fost stabilita la 18%. Senatorii au decis ca aceste prevederi sa se aplice bancilor si IFN-urilor si doar imprumuturilor noi. in prezent DAE la un credit de consum in lei ajunge la circa 10%, in timp ce dobanda la un credit ipotecar in lei se situeaza la circa 4-5%. in cazul IFN-urilor dobanzile sunt mult mai mari, trecand de 100%.

Proiectul legislativ a fost initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, cunoscut in ultima perioada pentru initiativele legislative impotriva bancilor. El a initiat si legea privind darea in plata sau conversia creditelor in valuta. Zamfir spune ca in elaborarea acestui proiect s-a inspirat de un studiu realizat de Comisia Europeana care precizeaza ca in 14 tari din Europa, in principal din zona euro, dobanzile sunt plafonate.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top