Bancpost a majorat avansul pentru creditele ipotecare

euro.jpg

BancpostBancpost a majorat avansul pentru creditele ipotecare, la 33% pentru imprumuturile in lei si la 43% pentru cele in euro, in contextul in care legea darii in plata ar putea fi aprobata, dupa ce Raiffeisen Bank a fost prima institutie de credit care a anuntat o astfel de masura.

Potrivit datelor afisate pe site-ul bancii, clientii pot lua un credit imobiliar sau ipotecar cu un avans de minim 33% pentru finantarile in lei si de cel putin 43% pentru cele in euro.

Anterior, institutia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare in lei si de 25% la imprumuturile in euro.
Totodata, pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca, Bancpost a diminuat valoarea maxima finantata, la 57% din valoarea garantiei, de la 75%.

„Proiectul legii darii in plata determina schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personala, sustinuta de o garantie reala imobiliara, la un produs de finantare a activelor. In acest sens, suntem datori sa actionam in spiritul reglementarilor prudentiale pentru administrarea riscului. Astfel, Bancpost a decis modificarea conditiilor de creditare aplicate creditelor ipotecare, atat pentru cele in lei, cat si pentru euro, avansul solicitat la contractarea unui imprumut fiind de 33% la lei, si respectiv 43% la euro„, au declarat reprezentantii bancii.

Clientii care au depus aplicatii de credit pana vineri, data intrarii in vigoare a noilor norme de creditare, vor beneficia de conditiile anterioare

„In ceea ce priveste programul Prima Casa, Bancpost monitorizeaza in mod constant contextul de piata, urmand ca, in functie de evolutia proiectului legislativ, sa reanalizam implicarea in cadrul programului”, au punctat reprezentantii institutiei de credit.

Restul cerintelor aferente acestor credite au ramas neschimbate.

Pentru creditele ipotecare in euro, dobanda se calculeaza in functie de Euribor, la care se adauga o marja de 5,5% pentru clientii care incaseaza veniturile intr-un cont Bancpost si de 5,75% pentru restul. La imprumuturile in lei, dobanda este corelata cu Robor la trei luni, plus o marja de 3% la veniturile in cont, altfel fiind de 3,25%. La sume de peste 100.000 euro, echivalent lei, marja bancii este de 4,25%.

In cazul finantarilor de nevoi personale cu ipoteca in lei, banca percepe o marja de 3,3% peste Robor la trei luni, dar care se stabileste in functie de profilul clientului si istoricul de creditare din Biroul de Credit. Daca banca finanteaza mai mult de 50% din valoarea evaluata a garantiei, la marja bancii se adauga 0,3 puncte procentuale.

Raiffeisen Bank a fost prima institutie de credit care a anuntat majorarea avansului pentru creditele imobiliare standard, la 35% in lei si la 40% pe¬tru finantarile in euro, decizia venind chiar inainte de reluarea discutiilor in Parlament privind legea darii in plata.

Conform reglementarilor BNR, avansul minim pentru creditele imobiliare in lei este de 15%, iar pentru euro de 25%.

Potrivit legii darii in plata, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Modificarile au fost intens criticate de catre reprezentantii bancilor.

In decembrie, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor, invocand faptul ca acest proiect este binevenit, insa forma adoptata de Legislativ, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze „dificultati”.

Bancpost, controlata de grupul elen Eurobank, ocupa la finele anului 2014 locul 10 in topul bancilor romanesti, cu active de 11,53 miliarde lei si o cota de piata de 3,1%.

Banca a realizat in trimestrul al treilea al anului trecut un profit aproape egal cu cel consemnat in primul semestru, ajungand la 65,8 milioane lei, dupa ce in primele noua luni din 2014 a avut o pierdere de 102,7 milioane lei. Totodata, inregistra o rata a creditelor neperformante (NPL) de 16,5%.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top