Bani europeni pentru brutarii si fabrici de paste fainoase

bani_plic.jpg

pastePrin Schema de ajutor de stat GBER, care se va lansa in cursul acestui an, se vor finanta activitatile de productie care vor folosi ca si materie prima produse agricole, iar in urma procesarii acestora vor rezulta produse non-agricole. Si brutariile si fabricile de paste fainoase intra in aceasta categorie de producatori, deoarece folosesc ca si materii prime produse ale industriei moraritului (produse agricole) si le transforma prin procesul de productie in alimente (produse non-agricole).

Tipuri de investitii
Prin aceasta Schema de ajutor de stat GBER se vor finanta proiectele care se vor focusa pe unul dintre urmatoarele tipuri de investitii:

  • infiintarea unei noi unitati de productie;
  • extinderea capacitatii unei unitati existente;
  • diversificarea productiei cu produse care nu au mai fost fabricate anterior;
  • schimbarea fundamentala a procesului de productie al unei unitati existente.

Intensitatea ajutorului de stat prin aceasta Schema GBER, difera de la o regiune la alta si de la un tip de intreprindere la alta – intensitatea maxima fiind de 50%. Pentru a stabili procentul finantarii pentru o anumita intreprindere, va trebui sa avem o discutie pentru fiecare caz in parte.

De asemenea, plafoanele maxime ale finantarii pentru un proiect sunt diferite (1.000.000 EUR, 1.500.000 EUR, 2.500.00 EUR) in functie de tipul intreprinderii si tipul proiectului de investitii.

Cheltuieli eligibile
Dintre cheltuielile eligibile, amintim: constructii, utilaje, instalatii, echipamente pentru ambalare si etichetare, mijloace de transport specializate, cheltuieli generate de imbunatatirea controlului intern al calitatii, achizitionarea de tehnologii, patente, licente, achizitionarea de software, cheltuieli aferente marketingului produselor finite (maxim 5% dar nu mai mult de 30.000 EUR), infiintarea unui site, achizitia de servicii de branding, crearea de marca inregistrata, etc.

Cheltuieli prin schema de minimis
Cheltuielile privind costurile generale ale proiectului (consultanta, proiectare, monitorizare, management, avize) se vor finanta separat prin Schema de minimis, in limita a 10% pentru proiectele cu constructii-montaj si 5% pentru proiectele care prevad doar achizitie de utilaje – in limita a 200.000 EUR, cu respectarea conditiilor de minimis si in limita plafonului de la Schema GBER.

Aici gasiti Ghidul consultativ pentru accesarea Schemei de ajutor de stat GBER

 

Sursa: ROMCOM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top