Banii din planul Juncker de investitii s-au indeptat spre tarile bogate din UE. Romania este ignorata

Aproape toti banii cheltuiti pana acum din planul de investitii al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au mers spre cele mai bogate 15 state din blocul comunitar, celelalte 13 state mai sarace fiind practic ignorate, arata un raport al Bancii Europene de Investitii (BEI), consultat de Reuters si citat de Agerpres.

Prezentat la finele anului 2014, Planul Juncker este destinat relansarii cresterii economice si crearii de locuri de munca in Europa. Planul urma sa permita mobilizarea a aproximativ 315 miliarde de euro timp de trei ani via crearea unui fond pentru investitii strategice, EFSI.

Potrivit raportului BEI, pana acum Italia si Spania, alaturi de Marea Britanie, care in luna iunie a votat in favoarea iesirii din UE, au beneficiat cel mai mult de finantarea oferita de EFSI pentru proiecte in domeniile infrastructura si inovatie.

De asemenea, raportul precizeaza ca pana la finele lunii iunie, programul a generat investitii de 104,75 miliarde de euro, o treime din totalul preconizat. „Daca trendurile din trecut vor continua si daca strategia EFSI in termeni de noi produse si noi forme de cooperare se vor materializa conform planului, ne putem astepta ca tinta EFSI privind investitiile totale sa fie atinsa”, se arata in raportul BEI, care cofinanteaza, alaturi de statele membre, EFSI.

Cu toate acestea, BEI considera ca este ingrijorator faptul ca majoritatea investitiilor din EFSI au mers spre proiecte din cele mai bogate 15 tari din UE in loc de cele mai sarace 13 state. „Este ingrijorator ca portofoliul agregat al EFSI este puternic concentrat (92%) in UE15 si sub-deserveste (8%) UE 13. Aceasta este cu atat mai problematic cu cat cele mai multe din regiunile mai putin dezvoltate din Europa se gasesc in tarile UE 13 din Europa Centrala si de Est”, se arata in raportul BEI.

In forma sa actuala, Fondul european pentru investitii strategice (EFSI) este concentrat pe infrastructura si inovatie, aceste domenii urmand sa beneficieze de cele mai multe fonduri si ar trebui sa genereze investitii de 240 miliarde de euro dintr-un total de 315 miliarde de euro. Restul de 75 de miliarde de euro ar urma sa fie generate prin finantarea IMM-urilor.

Insa pana acum Germania, Franta si Italia au primit cea mai mare parte a sprijinului pentru IMM-uri, beneficiind de 54% din finantarea totala oferita de EFSI pentru acest domeniu. De asemenea, fondurile EFSI au fost folosite pana acum pentru a genera investitii in principal in sectorul energetic din Europa, care a absorbit 46% din finantarea totala oferita de EFSI pentru portofoliul infrastructura si inovatie.

Sectoarele eligibile ale EFSI ar trebui sa fie extinse pentru a putea imbunatati prezenta BEI in tarile din UE 13„, sustine raportul BEI.

La mijlocul lunii trecute, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus dublarea duratei si a capacitatii planului sau de investitii. In forma sa actuala, Fondul european pentru investitii strategice (EFSI) utilizeaza garantii de 21 miliarde de euro pentru a atrage investitii private de 15 ori mai mari pana in 2018. Propunerea lui Juncker mizeaza pe dublarea investitiilor generate pana la 630 miliarde de euro, daca guvernele statele europene vor contribui si ele.

Sursa: Bursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top