Banii pentru “Prima Casa” sunt pe terminate

prima-casa2.jpg

Romanii s-au inghesuit sa ia credite prin programul Prima Casa. La o luna si o saptamana de la pornirea programului, doua mari banci au terminat deja fondurile. Celelalte participante la program mai au la dispozitie o treime din plafonul total alocat de stat pentru Prima Casa. Banii ramasi pentru circa 7.000 de credite s-ar putea epuiza rapid, in cel mult trei saptamani. Guvernul nu a anuntat inca daca va suplimenta sau nu fondurile.

In doar o luna si o saptamana de la pornirea programului Prima Casa, bancile au dat peste 1 miliard de lei din plafonul alocat de Guvern. Au mai ramas 630 de milioane de lei, potrivit datelor de la Fondul de Garantare. Asta inseamna ca bancile mai pot da credite Prima Casa in valoare de 1,2 miliarde de lei. Banii ar mai ajunge doar pentru doua-trei saptamani, la circa 7.000 de beneficiari.

Doua banci au epuizat deja fondurile.

„Numarul de aplicatii a fost extrem de mare si a fost in jur de 1.500 in perioada asta relativ scurta. Finalizam in jur de 60-80 de aplicatii pe zi si in ritmul asta consumam din fondul de garantare”, spune Catalin Vasile, director de banca.

Clientul are sanse maxime sa obtina banii pentru credit daca dosarul sau a ajuns la Fondul de Garantare. Se complica situatia pentru cei care au actele in analiza bancherilor.

„Daca banca a terminat deja fondurile, ei se vor bloca in ultima etapa inainte de transmiterea la Fond si vor ramane acolo pana la o noua alocare, daca banca la care au dosarul inca are fonduri, atunci dosarul va pleca la Fondul de Garantare, in ordinea in care ajung la etapa aceasta finala”, explica Dragos Nichifor, broker de credite.

Romanii s-au inghesuit sa ia un credit cu sprijin de la guvern speriati ca programul Prima Casa nu va mai continua si ca bancile vor cere un avans de 40% la imprumuturile imobiliare obisnuite. La Prima Casa, avansul este de 5%, iar dobanzile cele mai mici, de sub 4% pe an.

In fiecare zi la Fondul de Garantare a Creditelor ajung 460 de astfel de dosare pentru credite Prima Casa. In urma cu trei saptamani, ritmul era mai redus, erau analizate in fiecare zi 370 de dosare.

Cererea pentru creditele Prima Casa a crescut si pentru ca, anul acesta, plafonul de garantii a fost de 1,7 miliarde de lei, cu 30% mai putin fata de 2015. Asta inseamna un total de circa 20 de mii de beneficiari, daca se ia in considerare un credit mediu de 38.000 de euro.

Sursa: Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *