BI – natura inteligentei

În timp ce există o largă plajă de definiţii date inteligenţei, poate că cea mai reprezentativă este cea oferită de U.S. Central Intelligence Agency (CIA) [Waltz, 2003]: „redus la cei mai simpli termeni, inteligenţa este cunoştinţa şi modul în care (pre-) simţim lumea din jurul nostru – preludiul deciziilor şi acţiunilor politicienilor[…]”. Aceste componente clasice ale inteligenţei furnizează înţelegere şi determină leaderii în a lua deciziile care furnizează securitate pentru afaceri sau pentru state.
„Inteligenţa” presupune cunoaşterea informaţiilor despre competiţie, informaţii precum profitabilitatea sau venitul acestora [Raisinghani, 2004]. Beneficiul suprem al inteligenţei este reprezentat de cunoaşterea clientului şi a potenţialului client. Această cunoştinţă ajută la îmbunătăţirea serviciilor acordate clienţilor şi la o mai bună orientare a afacerii pe nevoile acestor clienţi. Procesul obţinerii informaţiei inteligente este descris mai jos [iptvreports], cu menţiunea că acest ciclu începe cu nevoia de cunoaştere a decidentului (consumatorul informaţiei) şi se termină cu livrarea respectivei cunoştinţe.
– Planificare, stabilire cerinţe şi direcţionare
– Colectare
– Analiză şi procesare
– Producţia
– Diseminarea
Nevoia poate fi o cerinţă stabilă, o solicitare specială sau o necesitate urgentă în situaţia unei crize.

Valentin Mazareanu

Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top