Bilantul PODCA: Gradul de absorbtie a depasit 40%

PODCA.jpg

In cadrul ultimei reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA), a fost prezentat stadiul implementarii programului, masurile intreprinse pentru accelerarea implementarii, stadiul activitatilor de programare pentru perioada 2014-2020, stadiul implementarii recomandarilor si actiunilor stabilite in urma evaluarii intermediare a PODCA pentru 2010-2012, precum si stadiul activitatilor de comunicare din cadrul acestui program operational.

PODCAPana la data de 1 noiembrie 2013, au fost finalizate 333 proiecte, in valoare de 120,92 de milioane de euro. In acest moment, procentul de absorbtie nationala este de 43,27% (prefinantare si contributie FSE) raportat la platile efectuate, iar Comisia Europeana a rambursat 40,06% din alocarea FSE pe intreaga perioada de programare 2007-2013.

Pana in prezent, la nivelul PODCA, s-au contractat 440 de proiecte, valoarea acestora reprezentand 118% fata de alocarea programului (contributie FSE). Interesul potentialilor beneficiari pentru prioritatile de finantare cuprinse in PODCA a fost unul deosebit de mare, depunandu-se 1.371 de proiecte, in valoare totala de 833,48 de milioane de euro, reprezentand 341% fata de alocare.

Totodata, au fost prezentate doua proiecte de succes finantate din PODCA, respectiv proiectul „Instrumente moderne de management electronic al documentelor interne si activitatii din teritoriu la Departamentul de Informatii si Protectie Interna (IMMEDIAT)”, avand ca beneficiar Departamentul de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum si proiectul „Consolidarea sistemului de formare continua a angajatilor Consiliului Judetean Gorj si a institutiilor subordonate”, beneficiar fiind Consiliul Judetean Gorj.

La intalnire, au participat Gabriel Catalin Onaca (secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene), Gabriel Friptu (director general, Directia Generala Programe Europene din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice), Philippe Hatt (Sef Unitate F5 pentru Romania, Bulgaria si Malta, Directia Generala Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune – Comisia Europeana), Camelia Coporan (director general adjunct, Directia Generala Programe Europene), Carmen – Elena Dobrota (director, Directia pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative), Oana Ciurea, Septimia Dobrescu, Viorel Constantin Mihai (desk officers in cadrul Directiei Generale Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune – Comisia Europeana), reprezentanti ai autoritatilor de management pentru programele operationale, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, ai societatii civile, precum si ai organizatiilor neguvernamentale.

Reprezentantul Comisiei Europene a evidentiat necesitatea continuarii eforturilor sustinute din partea AM PODCA si mai ales a beneficiarilor programului, in vederea evitarii riscului dezangajarii fondurilor in anul 2013.

Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” este finantat din Fondul Social European (FSE) si vizeaza sprijinirea eforturilor de modernizare a administratiei publice romanesti. Beneficiarii acestui program sunt autoritati ale administratiei publice centrale si locale, structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, organizatiile neguvernamentale cu activitate relevanta in domeniul administratiei publice si mediul universitar.

Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” are rol decizional strategic in procesul de implementare a programului operational, in cadul acestuia fiind analizate rezultatele procesului de implementare a PO DCA. Membrii Comitetului de Monitorizare sunt reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale si locale, ai mediului universitar, ai societatii civile si ai partenerilor sociali.

Sursa: AM PODCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top